Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moderne inovacije

Uzgajanje ljudskih kostiju uz pomoć 3D metoda

Metoda 3D printa
Foto: Youtube Screenshot
1/5
02.02.2016.
u 21:04

Koriste se matične stanice iz pacijentova masnog tkiva, a cijela struktura za vrijeme rasta kosti, tri tjedna nalazi se u bioreaktoru

Američka tvrtka osmislila je kombinaciju kompjuterski podržanog dizajna, 3D izrade i matičnih stanica kako bi stvorili novu kost.

Tvrtka EpiBone bavi se, kako kažu, revolucionarnom rekonstruktivnom metodom koja pacijentima omogućava uzgoj vlastitih kostiju.

CT pretraga ustanovljuje područje kojem je potrebna koštana zamjena te proizvodi matrice životinjske kosti bez staničng materijala. 

Matične stanice iz pacijentova masnog tkiva dodaju se, a cijela struktura za vrijeme rasta kosti, tri tjedna nalazi se u bioreaktoru.

Klinička ispitivanja na ljudima trebala bi početi kroz nekoliko godina, nakon odobrenja američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

>> Djetetu nakon nesreće ponovno povezali lubanju i kralježnicu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije