Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČUDO TEHNOLOGIJE

Upoznajte Borisa, robota za pranje posuđa

Boris
Foto: Screenshot Youtube
1/2
12.09.2014.
u 10:12

U razvoj je utrošeno pet godina i 350.000 funti

Za sve one kojima perilice za posuđe nisu dovoljno high-tech tu je Boris, robot koji zna kako rukovati s tanjurima. Kako prenosi BBC, Boris je jučer prvi put predstavljen javnosti na Britanskom znanstvenom festivalu, a riječ je o djelu znanstvenika Sveučilišta u Birminghamu. U razvoj je utrošeno pet godina i 350.000 funti.

Boris je zanimljiv jer je dovoljno inteligentan da pronađe način da primi različite predmete, koje "vidi" pomoću senzora za dubinu na licu i zglobovima. U 10 sekundi može pronaći do tisuću različitih načina kako da primi predmete sa svojih pet prstiju, nakon čega može isplanirati put ruke kojim može dosegnuti predmet bez nailaska na zapreke.

- Nije programiran na primi predmet, već da nauči kako ga primiti - objasio je profesor Jeremy Wyatt s Fakulteta računalnih znanosti. On i kolege žele do travnja 2015. godine postići da Boris može napuniti perilicu za posuđe. Zašto su izabrali baš taj zadatak?

 

- To je tipična radnja za ljude i zahtjeva sve sposobnosti rukovanja koje su se evolucijom razvijale stotinama milijuna godina. Ugrađivanjem tih sposobnosti u robota želimo robote učiniti fleksibilnijima u budućnosti - objasnio je Wyatt.

Boris se zasad dobro snalazi sa simetričnim predmetima kao što su tanjuri, no Wyatt se boji da bi mu noževi i vilice mogli predstavljati malo veći zalogaj.

>> Futuristički egzoskelet okončat će muke radnika na pokretnoj traci

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije