Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iva Tolić

U Zagrebu ćemo raditi vrhunska istraživanja kao u Njemačkoj

Iva Tolić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
17.06.2015.
u 22:30

Znanstvenica se kući vratila 2014. i radi u Institutu Ruđer Bošković

Hrvatsku znanstvenicu Ivu Tolić slavilo je jučer Europsko istraživačko vijeće (ERC) kao svoju pettisućitu dobitnicu u programu financiranja za najbolje znanstvenike u svijetu.

- Presretna sam jer će mi to omogućiti da se bavim znanošću u Hrvatskoj, na Institutu Ruđer Bošković. Dobila sam 2,15 milijuna eura, tako da ću moći zaposliti tri doktoranda, dva poslijedoktoranda i jednog pomoćnika. I moći ćemo kupiti svu opremu i pokriti sve ostale troškove koji su nam nužni za istraživanje - rekla je Iva Tolić u razgovoru za Večernji list na sinoćnjoj svečanosti u knjižnici Solvay u Bruxellesu.

Projekti koje financira ERC najbolja su istraživanja u Europi i dodjeljuju se znanstvenicima isključivo na temelju izvrsnosti njihova istraživačkog rada, a znanstvenici se natječu u jakoj međunarodnoj konkurenciji u kojoj Europska komisija od sveukupnog broja prijava odabire tek 8 do 15 posto najboljih.

- Čestitam Ivi Tolić, sjajnom primjeru bistre istraživačice čiji projekt sadrži obećanja u području istraživanja raka - rekao je europski povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije Carlos Moedas.

I Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, bio je presretan zbog dvomilijunskog granta dodijeljenog znanstvenici za istraživanje na tom institutu.

- ERC grantovi su daleko najprestižniji grantovi koji se mogu dodijeliti u EU. Iznad toga je samo Nobelova nagrada. I to što je Iva Tolić to dobila, to je strahovito velik uspjeh hrvatske znanosti. Ona je povratnica, a Ruđer je istovremeno ove godine dobio još jedan ERC grant kojega smo također "uvezli" iz Njemačke. Tako da imamo dva ERC granta i u oba slučaja riječ je o znanstvenicama koje su povratnice - rekao je Tome Antičić. Druga znanstvenica na Ruđeru s grantom ERC-a je Ana Sunčana Smith, koja je taj grant dobila dok je radila u Njemačkoj, pa se vratila u Hrvatsku zajedno s projektom kojeg financira ERC.

- Upravo takvi znanstvenici su ono što čini jednu naciju sposobnom, poznatom i uspješnom - kaže ravnatelj Tome Antičić.

Iva Tolić sinoć nam je, uoči svečanosti u Bruxellesu, objasnila kako je iskustvo povratka u Hrvatsku za nju bilo iznimno pozitivno. Vratila se u siječnju prošle godine nakon 15-ak godina života u četiri različite zemlje i na dva kontinenta.

- Jako sam se htjela vratiti nakon što sam 15 godina provela vani i mogu reći da mi je za sada jako lijepo. Na Institutu Ruđer Bošković su mi pružili sve uvjete koji su mi potrebni za rad, imam dive suradnike, imam jako motivirane studente koji rade sa mnom, tako da sam trenutno jako sretna i mislim da ćemo moći raditi vrhunska istraživanja u Zagrebu kao što smo ih radili u Njemačkoj - kaže Iva Tolić.

Diplomirala je molekularnu biologiju na zagrebačkom sveučilištu, a nakon studija otišla je u Ameriku, u Boston, gdje je na Harvardu odradila dio svog doktorata. Nakon toga bila je na dva postdoktorska usavršavanja – jedno u Kopenhagenu, drugo u Firenci. Nakon toga devet je godina vodila svoju grupu na Institutu za molekularnu i staničnu biologiju i genetiku Max Planck u Dresdenu.

– Za svakog mladog znanstvenika jako je važno da ode u inozemstvo, možda već u vrijeme fakulteta, a svakako na doktorsko ili postdoktorsko usavršavanje - tvrdi Iva Tolić. U svjetskim znanstvenim krugovima postala je poznata otkrićem vječne mladosti stanice afričkog pivskog kvasca ili, kako se kolokvijalno kaže, eliksira mladosti.

- Dokazali smo da afrički kvasac ne stari, da nema usporavanja rasta, diobe, za razliku od europskog kvasca kojem se sve to događa i koji, vjerovali ili ne, starenjem dobiva bore – jednostavno je objašnjavala svoje veliko znanstveno otkriće koje ju je lani uvrstilo i u izbor za osobu godine Večernjeg lista.

ERC joj je sinoć dodijelio 2,15 milijuna eura za projekt na kojem će raditi pet godina, a čija je tema stanična dioba. Preciznije, mikrotubuli u staničnoj diobi.

- Sve novo znanje koje dođe iz ovog projekta o mikrotubulima moći će se možda jednom upotrijebiti i za razvoj novih kemoterapija - kaže Iva Tolić, objašnjavajući vezu njezina istraživanja i borbe protiv raka.

>> Iva Tolić 5000. dobitnica europskog programa za najbolje znanstvenike

Komentara 1

DU
Deleted user
01:03 23.06.2015.

Zadivljujući talenat i karijera! Bog joj je dao talenat ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije