Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUSKOV PROJEKT

U zadnji trenutak odgođeno lansiranje rakete Falcon 9 SpaceX

Falcon 9
Foto: Screenshot Youtube
1/2
29.02.2016.
u 14:10

Preostalo je manje od dvije minute do lansiranja kada je ekipa stručnjaka prekinula odbrojavanje

U posljednjim sekundama lansiranje rakete Falcon 9 kompanije SpaceX američkog inženjera i filantropa Elona Muska moralo je biti odgođeno noću na ponedjeljak.

Preostalo je manje od dvije minute do lansiranja rakete koja je u svemir trebala ponijeti komunikacijski satelit kada je u ponoć i 47 minuta po srednjoeuropskom vremenu ekipa stručnjaka prekinula odbrojavanje. 

To je treći puta da je kompanija odgodila lansiranje satelita nakon dvije odgode prošli tjedan zbog tehničkih poteškoća s punjenjem superhladnim tekućim kisikom. 

SpaceX zamrzava tekući kisik kako bi postao gušći čime se u letjelicu može skladištiti više goriva i omogućiti joj da se vrati na Zemlju. 

Musk, filantrop i izvršni direktor kompanije SpaceX, koji je u svijetu mnogo poznatiji kao proizvođač luksuznih električnih vozila Tesla Motors Inc., rekao je da su sigurnosne službe prekinule odbrojavanje zbog tehničkih poteškoća. 

 

SpaceX, kompanija sa sjedištem u Hawthorneu u Kaliforniji, nije zasad objavila kada planira novi pokušaj lansiranja, no u svakom slučaju to neće biti prije utorka. 

Cilj je kompanije vratiti rakete na Zemlju i ponovno ih upotrijebiti za iduće letove kako bi se smanjili troškovi u rastućoj i sve konkurentnijoj industriji svemirskih letova.

SpaceX-ova raketa Falcon 9, koja je nosila zalihe na Međunarodnu svemirsku postaju eksplodirala je nedugo nakon polijetanja u lipnju 2015. godine.

Kompanija je u prosincu uspješno prizemljila raketu Falcon veličine deveterokatne zgrade i njezin se suborbitalni dio s devet motora vratio na pistu udaljenu osam kilometara od lansirne rampe. Drugi dio rakete s teretom nastavio je uspon u Zemljinu orbitu. 

Međutim, kompanija tri puta nije uspjela vratiti svoje rakete na platformu u oceanu.

SpaceX bi trebao izvesti 60 lansiranja vrijednih ukupno osam milijardi dolara.

>> Raketa Falcon 9 upješno se vertikalno spustila na Zemlju

>> SpaceX teškom mukom sletio na oceansku platformu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije