Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPIOIDNI PEPTIDI

U kavi pronašli novi protein, jači od morfija

kava
Foto: John Walton/Press Association/PIXSELL
25.01.2015.
u 18:09

Testiranje na laboratorijskim miševima pokazalo je da novopronađene tvari traju do četiri sata

Kava sadrži protein s učinkom koji je sličan morfiju i traje duže od njega, otkrili su znanstvenici Sveučilišta u Braziliji i brazilske državne tvrtke za poljoprivredna istraživanja Embrapa, prenosi RT.

Tijekom istraživanja koje je vodio Felipe Vinecky pronađen je dotad nepoznat fragment proteina, peptid, koji poput morfija ima analgetički i sedativni učinak. Testiranje na laboratorijskim miševima pokazalo je da novopronađene tvari traju do četiri sata, a nisu zabilježene nikakve nuspojave.

I Sveučilište i Embrapa podnijeli su zahtjev za patentima za sedam proteina, opioidnih peptida. U Embrapi vjeruju da ovo otkriće ima veliki biotehnološki potencijal za industriju zdrave hrane, a moglo bi pomoći i za smanjenje stresa kod životinja u klaonicama.

>> Kava s kofeinom može smanjiti rizik od nastanka malignog melanoma

>> Mitovi o živežnim namirnicama - što je istina, a što legenda?

Komentara 2

DI
Diners
20:31 28.01.2015.

Za gram tog opijuma potrebito je tona kave!

OP
openheimer2
20:22 26.01.2015.

zato ja nju iz dana u dan sve više pijem jer me boli negdje u tijelu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije