Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI IKADA

U Brazilu otkriven fosil zmije s rukama i nogama

zmija
Foto: Screenshot Vimeo
1/2
24.07.2015.
u 20:16

Svoje osjetljive ruke i noge zmija nije upotrebljavala za hodanje već najvjerojatnije za hvatanje plijena

U Brazilu je pronađen 113 milijuna godina stari fosil četveronožne zmije za koju se pretpostavlja da je izravni predak modernih zmija.

Riječ je o prvoj četveronožnoj zmiji koju su znanstvenici ikad vidjeli, piše BBC. Svoje osjetljive ruke i noge, duge 4, odnosno 7 mm, zmija nije upotrebljavala za hodanje već najvjerojatnije za hvatanje plijena. Zanimljivo je da ovaj 19,5 centimetara dug fosil pokazuje da je zmija bila prilagođena za kopanje, a ne plivanje, što ide u prilog teoriji da su zmije evoluirale na zemlji.

– Ovo je najprimitivnija fosilna zmija za koju se zna i prilično je jasno da nije vodena – rekao je jedan od autora istraživanja, dr. Nick Longrich sa Sveučilišta u Bathu. Istraživanje je predvodio dr. Dave Martill sa sveučilišta u Portsmouthu, a osim s Longrichem, surađivao je i s njemačkim paleontologom Helmutom Tischlingerom.

>> U Kini otkriven novi dinosaur koji izgleda poput zmaja

>> Otkrivena prva potpuno toplokrvna riba

 

Komentara 2

Avatar Chupacabra
Chupacabra
21:10 24.07.2015.

Meni to baca na čovječju ribicu....

WA
wassupp12345
00:05 25.07.2015.

ma kakva covjecja ribica, pa ovo je 3 puta vece

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije