Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISABS

Tri četvrtine muškaraca u današnjoj Hrvatskoj potomci su starih Europljana

Foto: ISABS
1/3
24.06.2015.
u 17:23

Moglo se, nadalje, čuti i rezime višedesetljetnih istraživanja upravo te karakteristične genetičke raznolikosti, a u kojima su sudjelovala zvučna imena genetičke antropologije poput profesora Pavla Rudana i Richarda Villemsa

Tri četvrtine muškaraca u današnjoj Hrvatskoj potomci su starih Europljana koji su ovamo došli prije i poslije ledenog doba, samo je jedan od zaključaka koji se mogao čuti danas na konferenciji International Society for Applied Biological Sciences (ISABS) u Bolu na Braču. Zaključak je to višegodišnjeg rada uglednih stručnjaka koji je predstavio najistaknutiji hrvatski forenzičar i genetičar, prof. Dragan Primorac, inače i jedan od osnivača ISABS-a.

Ostatak populacije uglavnom predstavlja potomke naroda koji su na ove prostore pristizali južno-istočnim pravcem u posljednjih 10.000 godina, uglavnom tijekom procesa neolitizacije koja je tadašnjim lovcima / sakupljačima hrane omogućila kontakt s novim populacijama koje su na ove prostore donijele prvu poljoprivredu, objasnio je prof. Primorac napominjući da su Hrvati iznimna genetska mješavina zbog niza migracija.

Moglo se, nadalje, čuti i rezime višedesetljetnih istraživanja upravo te karakteristične genetičke raznolikosti, a u kojima su sudjelovala zvučna imena genetičke antropologije poput profesora Pavla Rudana i Richarda Villemsa. Predavanje je to koje je danas na ISABS-u zaokružilo predstavljanje genetičke povijesti svijeta. Naime, tijekom prijepodneva su znanstvenici s različitih institucija predstavili svoje radove o porijeklu naroda Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, Oceanije i Europe. Ovo potonje tako je predstavio prof. Guido Barbujani, talijanski genetičar koji je zaključio da objašnjenje genetičke slike današnje Europe leži upravo negdje između dva prevladavajuća modela o većinskom paleolitskom odnosno neolitskom nasljeđu Europljana.

>> MEDiLAB preuzeo 51% Genos DNA laboratorija

Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
17:38 24.06.2015.

Bilo bi dobro da nekoliko predavanja održite u srbiji.

FR
frend1
17:55 24.06.2015.

Sad ce opet Bosanci (bošnjaci) izaći sa tezom kako oni nemaju veze s hrvatima... jerbo su oni i njihov ljiljan ovdje stariji od svih

NE
Neba
15:42 25.06.2015.

ima jos dosta neandertalaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije