navigacija Znanost 3
Tome Antičić:

'Hrvatski institut za tehnologiju znanosti iznjedrio bi nobelovca za 5-10 godina'

Predsjednik Akademije Zvonko Kusić rekao je da je Supek bio karizmatska i svestrana osoba renesansnog tipa koja je ostavila trag na mnogim područjima i obilježila epohu u kojoj je djelovao

Damir Boras, Zvonko Kusić i Tome Antičić

Foto: HAZU

U povodu stote godišnjice rođenja akademika Ivana Supeka, bivšeg predsjednika HAZU i rektora Sveučilišta u Zagrebu koji je preminuo 2007. godine, danas je u palači HAZU održana svečana akademija, priopćio je HAZU.

Predsjednik Akademije Zvonko Kusić rekao je da je Supek bio karizmatska i svestrana osoba renesansnog tipa koja je ostavila trag na mnogim područjima i obilježila epohu u kojoj je djelovao, a usporedio ga je s Josipom Jurjem Strossmayerom, čija se 200. godišnjica rođenja obilježava ove godine.

- Strossmayer je smatrao da mali narodi poput Hrvata mogu zauzeti poziciju koja im pripada samo obrazovanjem, znanošću i kulturom, a Supek je tome doprinio osnutkom Instituta Ruđer Bošković, najvećeg znanstvenog instituta u Hrvatskoj koji je postigao svjetski renome - rekao je Kusić, nazvavši Supeka jednim od najuglednijih Hrvata uopće.

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Tome Antičić održao je izlaganje na temu Od Supekove vizije do nacionalnog i europskog prioriteta i za akademika Supeka kazao da je bio vizionar i humanist čvrstih i jasnih stavova, iskrenog optimizma i  mladenačke vjere u budućnost. Antičić je rekao da Supek ne bi bio zadovoljan današnjim stanjem znanosti u Hrvatskoj, a predložio je i osnivanje Hrvatskog instituta za tehnologiju znanosti koji bi, po njegovim riječima, za pet do deset godina mogao iznjedriti jednog nobelovca.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras podsjetio je da Supek kao rektor dao potporu studentskom pravu na štrajk 1971. godine te je istaknuo da je reforma Sveučilišta u Zagrebu i uspostava Hrvatskog sveučilišta koju je Supek počeo 1968. naglo prekinuta slomom Hrvatskog proljeća 1972.

>> Moj čitav život je promašaj, mi smo izgubili rat - rekao je malo prije smrti veliki Ivan Supek

>> Obilježena 100. godišnjica rođenja Ivana Supeka

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (1 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

Registracija