Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KEMIJA

Nobelom nagrađeni za istraživanja popravka DNK

Nobel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
07.10.2015.
u 13:13

Laureati će podijeliti novčanu nagradu od 8 milijuna švedskih kruna, što je oko 6,5 milijuna kuna

Nobelova nagrada za kemiju ove godine ide Tomasu Lindahlu, Paulu Modrichu i Azizu Sancaru, objavljeno je danas. Trojica znanstvenika nagrađeni su za mehanistička istraživanja popravka DNK.  

– Njihov rad pružio je osnovno znanje o tome kako živa stanica funkcionira i kako se, na primjer, koristi za razvoj novih liječenja raka – stoji u obrazloženju.  

Laureati će podijeliti novčanu nagradu od 8 milijuna švedskih kruna, što je oko 6,5 milijuna kuna.  

– Bilo je to iznenađenje. Znam da sam tijekom godina povremeno bio uziman u obzir za nagradu, ali su i stotine drugih ljudi. Osjećam se sretno i ponosno što sam danas izabran – rekao je Lindahl, rođeni Šveđanin koji više od 30 godina radi u Velikoj Britaniji, prenosi BBC.  

Kako se navodi u obrazloženju, u ranim sedamdesetima znanstvenici su vjerovali da je DNK iznimno stabilna molekula, no Lindahl je demonstrirao da ona propada brzinom koja bi razvoj života na Zemlji učinila nemogućim. To ga je dovelo do otkrića molekularnog mehanizma base excision repair (BER), koji uklanja oštećene osnove i tako se suprotstavlja propadanju DNK.  

Aziz Sancar sa Sveučilišta Sjeverne Karoline u SAD-u mapirao je pak takozvani nucleotide excision repair, mehanizam kojim stanice popravljaju štetu koju ultraljubičaste zrake nanose DNK. Paul Modrich iz Medicinskog instituta Howard Hughes i Sveučilišta Duke u SAD-u demonstrirao je kako stanica ispravlja pogreške koje se pojavljuju prilikom replikacije DNK.

>> Nobelom nagrađeni za lijekove protiv parazitskih infekcija i malarije

>> Nobelova nagrada fizičarima koji su otkrili da neutrini imaju masu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije