Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 200
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEĆETE VJEROVATI!

Što bi se dogodilo kad bi se Zemlja okretala u suprotnom smjeru?

Planet Zemlja
Foto: Pixabay
1/3
17.03.2017.
u 10:06

Kad bi se sve 'zaokrenulo', Sahara bi bila jedno od najkišnijih područja na Zemlji, kalifornijske bi pustinje bile vlažne, a močvare na Floridi potpuno bi presušile...

Jeste li ikada razmišljalo o tome što bi se dogodilo kad bi se naš zeleni planet okretao u smjeru suprotnom od onoga u kojem se okreće milijarde godina?

Možda jeste, možda niste, no znanstvenici su za BBC otkrili zanimljive podatke o rotaciji Zemlje.

Laički rečeno, da se okrećemo u suprotnom smjeru, svijet bi izgledao potpuno drukčije.

Ako stojite na ekvatoru, Zemlja se ispod vas okreće brzinom od 1670 kilometara na sat, što utječe na kretanje valove i strujanje zraka. Time se stvaraju vremenske prilike i na kraju krajeva o tome ovisi naša klima. 

Kad bi se sve zaokrenulo, Sahara bi bila jedno od najkišnijih područja na Zemlji, kalifornijske bi pustinje bile vlažne, a močvare na Floridi potpuno bi presušile.

S druge strane, kada bi Zemlja primjerice usporila, sunčana strana bila bi sve toplija, a tamna strana zemlje ledena. Zemlja uistinu usporava, ali taj se proces odvija veoma sporo. 

Dan je danas 1,7 milisekundi dulji nego što je bio prije jednog tisućljeća, a tim tempom Zemlja bi se potpuno zaustavila za 1,9 trilijuna godina. 

>> Sablasni fenomen: Kad se tijela nakon smrti sama zagriju...

>> NASA otkrila sustav od 7 planeta veličine Zemlje: Tri se nalaze u nastanjivoj zoni

Ključne riječi

Komentara 9

DE
deda1234
10:48 17.03.2017.

bio bih sve mladi i mladi!

IC
icro
11:12 17.03.2017.

Vecernji bi postao seriozan portal.

MA
maxxxx
11:29 17.03.2017.

samo tako možemo postati zapadna Europa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije