Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prizemljio jako grubo

SpaceX teškom mukom sletio na oceansku platformu

SpaceX
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
17.01.2016.
u 23:17

Osnovni dio rakete spustio se na platformu u Tihom oceanu, ali je prizemljio jako grubo i slomio jednu od svojih "nogu"

Raketa SpaceX Falcon poletjela je iz Kalifornije i odnijela u svemir satelit na praćenje klimatskih promjena, zatim se okrenula i uz velike teškoće sletjela na platformu u Tihom oceanu, objavili su dužnosnici. Osnovni dio rakete spustio se na platformu u Tihom oceanu, ali je prizemljio jako grubo i slomio jednu od svojih "nogu", napisao je vlasnik SpaceX-a Elon Musk na Twitteru. Raketa visoka kao 22-katnica poletjela je po magli iz zračne naze Vandenberg uz kalifornijsku obalu oko osam sati navečer, prikazala je televizija NASA-e.

Uspješno slijetanje na oceansku platformu bilo bi drugo veliko postignuće SpaceX-a, mjesec dana nakon što se raketa uspješno vratila na Zemlju u Floridi. Bio je to ključan korak u Muskovu nastojanju za razvojem jeftine, višekratne rakete. I dva prethodna pokušaja slijetanja na ocean u 2015. bila su neuspješna. Ipak, raketa je uspješno u orbitu ponijela američko-europski satelit Jason-3. Satelit težak 550 kilograma četvrti je iste serije koji će analizirati oceane, ključne za praćenje klimatskih promjena na Zemlji.  

>>Raketa Falcon 9 uspješno se vertikalno spustila na Zemlju

>>Grafički prikazan porast svemirskog otpada u orbiti

Komentara 1

DU
Deleted user
02:50 18.01.2016.

To je zadnja vijest o sljetanju: SpaceX says its Falcon 9 rocket toppled over upon landing on a floating ocean barge because one of its support legs didn't lock as planned. The California company said on Twitter Sunday that data data now show that the rocket's first stage landed softly within 1.3 meters of the center of the 300-by-170 foot landing pad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije