Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIĆE

Sifilisa je bilo na području Hrvatske davno prije Kolumba

bakterija portal (1)
Foto: DPA/ Pixsell
05.12.2014.
u 07:00

Znanstvenici iz Splita opovrgnuli teoriju da je veliki istraživač donio bolest iz Amerike

Kada se i gdje prvi put pojavio sifilis? O povijesti bolesti koja je u 16. stoljeću poharala Europu vodi se polemika je li u Europu došla povratkom Kristofora Kolumba iz Amerike. Ivana Anterić s Odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu tvrdi da teorija da ju je donio Kolumbo nije dokazana.

Sa suradnicima u Hrvatskoj istražila je ostatke 403 kostura, od prethistorije preko antike i srednjeg vijeka do modernog doba. Jedan kostur nosi znakove sifilisa. Pripada mlađem muškarcu koji je živio na području današnje Hrvatske između 2. i 6. stoljeća. Rad je objavljen jučer u časopisu Journal of Sexual Medicine.

– Sifilis je bio jedna od prvih globalnih bolesti. Razumijevanje podrijetla može pomoći u borbi protiv te bolesti danas – kazala je Ivana Anterić.

>> Epidemija sifilisa! Zbog rizičnog seksa na liječenju 40 oboljelih

Komentara 3

DH
dalibor.hren
13:45 07.12.2014.

Barem smo, osim po korupciji, poznati i po spolno prenosivim bolestima!

DU
Deleted user
02:56 07.12.2014.

Ma šta to tu trabunjate? Sifilis je uvezao Columbo i konkvistador zajedno s kukuruzom, krumpirima, rajčicama, duhanom ... Jedan jedini kostur i vi već tu nešto filozofirate ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije