Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ledom prekrivena Europa

Senzacija: Jupiterov mjesec konačno izbacio vodenu paru!

europa,mjesec
Foto: NASA grafički prikaz
13.12.2013.
u 19:32

Zadivljujuće snimke koje je snimio teleskop Hubble svjedoče da se na južnom polu satelita nedavno formirao oblak vodene para visine 125 milja.

Jupiterov mjesec Europa misterij je koji već desetljećima golica znatiželju astronoma. Zbog glatke površine pokrivene ledenim omotačem, bez većih uzvisina ili kratera, satelit djeluje kao površina zamrznutog mora zbog čega znanstvenici pretpostavljaju da se ispod ledenog sloja krije veliki ocean.

Pretpostavka bi, javlja CNN, lako mogla biti točna sudeći prema najnovijim fotografijama koje je snimio NASA-in teleskop Hubble. Te snimke nisu dane na uvid javnosti a svjedoče, tvrde u NASA-i, da se na južnom polu satelita nedavno formirao oblak vodene para visine  125 milja.

– Gurnuli smo Hubble do zadnjih granica kako bismo snimili ovaj fenomen – kazao je Joachim Saur, glavni istraživač na projektu. Pojasnio je kako znanstvenici još nisu sigurni u porijeklo vodene pare, no Saur drži da je fenomen proizvod gejzira koji je izbacio vodeni izvor lociran ispod površine.

Stoga ne čudi da je ono što je Hubble zabilježio ponovno uzburkalo duhove i postavilo pitanje ima li života na naoko hladnoj Europi.

Iako se satelit nalazi predaleko od Sunca i temperatura mu na površini iznosi -164 Celzijevih stupnjeva, što ga čini nemogućim za život, pretpostavlja se da ga iznutra grije trenje koje uzrokuje Jupiterova gravitacija. U tom slučaju moguće je da ispod površine mjeseca postoji veliki ocean koji se ne može zamrznuti i koji bi u sebi mogao sadržati tragove života.

>>Rover Curiosity otkrio drevno jezero na Marsu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije