Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Revolucija u medicini

Rođena prva beba s tri biološka roditelja

beba tri roditelja
Foto: New Hope Fertility Center
27.09.2016.
u 18:12

Dječak je rođen 6. travnja i ne pokazuje znakove bolesti

Rođeno je prvo dijete troje roditelja zahvaljujući tehnici oplodnje koja omogućuje poboljšanje genskog koda kako dijete ne bi naslijedilo defektni mitohondrij, objavio je časopis New Scientist, a prenosi u utorak BBC. 

Petomjesečni dječačić nosi uobičajeni DNK svojih roditelja – majke i oca te komadićak genskog koda donora. Američki liječnici poduzeli su dosad neviđeni korak kako bi osigurali da dječačić ne naslijedi defektni mitohondrij svoje majke.

Stručnjaci ističu da se ovim pothvatom otvara novo razdoblje u medicini te će se odsada moći pomoći drugim obiteljima s defektnim mitohondrijima.  No upozoravaju da su potrebne stroge provjere te nove i kontroverzne tehnologije, nazvane mitohondrijska donacija. 

Tretman u Meksiku

Mitohondriji su sićušne strukture unutar citoplazme gotovo svake stanice živih organizama, oni su generatori energije i topline koja se stvara u biokemijskim procesima. Neke žene nose gene defektnih mitohondrija i to mogu prenijeti na svoju djecu. Znanstvenici su razradili niz načina kako bi riješili taj problem. 

Američka ekipa koja je putovala u Meksiko kako bi izvela postupak jer u toj zemlji nema zakona koji bi to zabranio, koristila se metodom koja popravlja mitohondrij u jajašcu majke prije nego što se izvede oplodnja in-vitro očevom spermom.

Tako su uzeli majčino jajašce s oštećenim mitohondrijem i i jajašce donorice sa zdravim mitohondrijem. Većina genskog materijala bila je uklonjena iz oba jajašca. U sljedećoj fazi majčin genski materijal usađen je u jajašce donorice koje zatim može biti oplođeno očevom spermom. 

Par iz Jordana već gotovo 20 godina pokušavao je osnovati obitelj. Deset godina nakon vjenčanja supruga je ostala trudna, no bio je to prvi od četiri pobačaja. Godine 2005. dobili su djevojčicu i tada su otkrili uzrok problema s plodnošću. Njihova kći rođena je s Leighovim sindromom te umrla u dobi od šest godina. Drugo dijete imalo je isti poremećaj i doživjelo je samo osam mjeseci.

Dječak je rođen 6. travnja i ne pokazuje znakove bolesti.

>> Zbog genetskog poremećaja tinejdžer iz Michigana nikada neće prestati rasti

>> Genetski modificiran virus 'ubija' rak? Znanstvenici: Imamo dokaze!

Komentara 38

Avatar abakus
abakus
18:50 27.09.2016.

Dijete nema tri roditelja, osim u glavi novinara željnih senzacionalizma. Dijete ima svoje roditelje, tatu i mamu. Zamijenjeni mitohondrij ne čini donoricu jajašca trećim roditeljem. Ovo je inače vrlo ohrabrujuća vijest za mnoge roditelje koji boluju od raznih teških nasljednih bolesti (ili nose takve gene koji kod djece mogu prouzročiti bolest) i ne treba je kvariti jeftinim senzacionalizmom.

DU
Deleted user
17:38 27.09.2016.

Netko se trebe ispričati Jozefu Mengelu te isto tako u povjesnim knjigama treba početi pozitivno pisati o trgovini ljudima

DU
Deleted user
17:49 27.09.2016.

Mogli su posvojiti dva djeteta već do sada. Nije roditelj onaj koji napravi dijete već onaj koji ga odgoji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije