Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspješna misija

Poslušajte kako zvuči komet!

Philae
Foto: Reuters/PIXSELL
15.11.2014.
u 16:50

Robot je jučer završio u sjeni jedne stijene zbog čega njegovi solarni paneli nisu mogli držati bateriju punom kao što bi trebali

Robot Philae, koji je u srijedu sa svemirske letjelice Rosette sletio na komet 67P/Čurjumov – Gerasimenko, jučer se uspio radio vezom javiti na Zemlju. Informaciju su objavili znanstvenici iz Europske svemirske agencije i to nakon što su svjetski mediji prenijeli vijest da je robot završio u sjeni jedne stijene zbog čega njegovi solarni paneli nisu mogli držati bateriju punom kao što bi trebali.

- Započeo je moj novi život na kometu. Reći ću vam uskoro više o mom novom domu, kometu 67P...zzz - poruka je koja je objavljena na službenom Twitter profilu robota Philae.

Podsjetimo, Philae je poslan na komet udaljen 500 milijuna kilometara od Zemlje da bi prikupio podatke koji bi trebali rasvijetliti nastanak Sunčevog sustava. Misija je započeta prije 20 godina i do sada je na nju potrošeno 1,3 milijarde eura. Čak i prije slijetanja na komet, sonda Rosetta uspjela je snimiti kako on zvuči. Uspjeli su to pomoću magnetometra. Signali s njega pretvoreni su u zvuk, kojeg može čuti i ljudsko uho. Poslušajte kako zvuči:

>>Philae završio u sjeni, mogla bi mu se isprazniti baterija

>>Robot Philae s kometa poslao prvu fotografiju


 

Komentara 1

Avatar Milokliz
Milokliz
17:52 16.11.2014.

Bolje nego rozga i severina zajedno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije