Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Je li moguće?

Razvijaju baterijsku elektrodu koja se sama obnavlja!

baterija
Davor Puklavec/PIXSELL
19.11.2013.
u 08:00

Koristeći taj polimer za "samoobnavljanje", znanstvenici su uspjeli napraviti da elektroda bez smanjenja svog kapaciteta izdrži 100 punjenja i pražnjenja.

Znanstvenici na Stanfordu i SLAC-u Nacionalnom laboratoriju za akceleratore razvili su baterijsku elektrodu koja se može sama "obnavljati", piše Forbes

Jedan od najvećih prepreka u današnjoj tehnologiji je kapacitet baterija. Elektronički automobili, solarni generatori, mobiteli - sve njih u radu ograničava kapacitet baterije koju imaju. Jedan od materijala koji najviše obećavaju za korištenje uz litij-ionske baterije je silikon. Silikon može  zadržati mnogo energije dok se baterija puni te time produžiti njezin "život". 

U silikonu se stvaraju napukline

No, one ne mogu trajati dugo, jer se u silikonu stvaraju napukline i u jednom trenutku više ne "skladišti" energiju. Taj proces je naveo znanstvenike da istraže kako se takve stvari događaju u prirodi. U biološkim organizmima, stanice trpe oštećenja, ali su sposobne same se obnavljati. "Sposobnost spontanog 'popravljanja' oštećenja, koje se naziva samoobnavljanje, je bitno za opstanak u prirodi jer produžuje život gotovo svih živih bića", napisao je tim u svojem dokumentu te su dodali kako bi takvo svojstvo bilo poželjno stvoriti kod baterija koje se pune jer "životni vijek" elektroda sa velikim kapacitetom, kao što su silikonske anode, je skraćen mehaničkim napuklinama koje se stvaraju tijekom procesa punjenja. 

Kako bi stvorili sličan oblik "obnavljanja" kod silikonske elektrode, znanstvenici su razvili omotač od polimera za elektrodu koji su bazirali na sličnim istraživanjima za razvoj umjetne "kože" za robote. Kada se u procesu silikon "stisne", polimer ga "vrati" u staro stanje. No, tim ima još mnogo posla. Koristeći taj polimer za "samoobnavljanje", znanstvenici su uspjeli napraviti da elektroda bez smanjenja svog kapaciteta izdrži 100 punjenja i pražnjenja. To je obećavajuće, ali još uvijek nisu došli do postavljenog cilja. 

- Moramo još mnogo raditi kako bi postigli cilj od oko 500 krugova punjenja i pražnjenja za mobitele i 3000 krugova za električna vozila - napisao je znanstvenik Yi Cui u priopćenju.

>> Smartphone u jezeru bio 3,5 mjeseci, još uvijek radi

>>Električne bicikle po 6500 eura traže Rusi, Nijemci...

Ključne riječi

Komentara 2

DO
downunder
08:30 19.11.2013.

Jel mislite na silikon od cega se rade silikonski umetci za plasticne operacije ili se ipak radi o siliciju, poluvodickom materijalu?

IG
igorl
09:06 19.11.2013.

Opet silikon - tak bode u oci. Silicij je dielektrik, ne silikon. Dakle - silicij vodi struju, a silikon ide u sise. To sto je na engleskom silicon - ne znaci da se prevodi kao silikon! Novinari VL - cakcak i google translate radi bolji posao od vas. I.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije