Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo istraživanje

Psi otkrili rak prostate s točnošću većom od 90 posto

njemački ovčar
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
11.04.2015.
u 19:00

Otkriveno je da bi istrenirani njemački ovčari u uzorku urina mogli s nevjerojatno velikom točnošću detektirati kemikalije koje su povezane s rakom prostate

Novo istraživanje poduprlo je ideju da bi se jednog dana moglo koristiti pse kako bi namirisali rak, javlja The Independent.

Istraživanje je proveo odjel za urologiju u kliničkom i istraživačkom centru Humanitas u Milanu. U njemu su sudjelovala dva njemačka ovčara koji su mirisali urin 900 muškaraca, njih 360 koji su imali rak prostate i 540 koji nisu. Otkriveno je da bi istrenirani njemački ovčari u uzorku urina mogli s nevjerojatno velikom točnošću detektirati kemikalije koje su povezane s rakom prostateNaime, jedan pas je bio uspješan u identificiranju raka prostate u 98.7 posto slučajeva a drugi u 97.6 posto.

Ovo je, inače, posljednja u nizu studija koje su provedene u posljednjih nekoliko desetljeća te povećava nadu da bi psi mogli pomoći liječnicima u prepoznavanju različitih vrsta raka i bolesti kod ljudi. 

>> Kod mlađih žena rak dojke je agresivniji 

>> Ovo je 5 najubojitih vrsta raka 

>> Zdenko Herceg: Rak nije "peh" i možemo ga izbjeći

Komentara 4

ST
sttipe
23:36 11.04.2015.

zanimljivo da mi iskače baner u kojem mi se nudi pretplata za večernji, a večernji je jedini, ali baš jedini, portal od kojeg mi komp smrzava i nemogu uopće normalno surfat... po 10-15 sekundi blokada, katastrofa jedna!!! Sxanja šta iskačuču non stop sa ekrana su za udjbenik i to u poglavlje kako sxebat sam sebi posao...

DU
Deleted user
08:15 12.04.2015.

Usmrđena jaja (sperma) je "znak", a s obzirom da psi ionako njuškaju jedan drugome, u čemu je tajna ?

DU
Deleted user
23:49 12.04.2015.

Znači trab pustit cucka oko jaja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije