Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lov na termite

Prvi snimljeni dokaz: Divlje čimpanze uče svoje potomke da koriste oruđe

Foto: Pixabay
1/5
11.10.2016.
u 21:30

Čimpanze koriste pojedine biljke kako bi izrezbarile drvene tzv. sonde za lov, a za lov termita koriste i grančice

Antropolozi su prvi put snimili kako divlje čimpanze podučavaju svoje potomke da koriste oruđe. Odrasle čimpanze buše termitnjake pomoću oruđa i tako uče svoje potomke da prebacuju termite na površinu. Iako se odrasle životinje ne hrane toliko termitima, mladim majmunima su važni. 

Čimpanze koriste pojedine biljke kako bi izrezbarile drvene tzv. sonde za lov, a za lov termita koriste i grančice. Ljudi su naučeni učiti jedno drugo složenim vještinama, ali ovakvi poteza kod, primjerice, majmuna vrlo su zanimljivi.

Pokazalo se da su evolucijski korijeni ovakvog ponašanja vjerojatno ukorijenjeni u kontekstu određenih vještina koje su preizazovne da ih sami osmislimo.

Istraživanje je provedeno u Nacionalnom parku Nouabalé-Ndoki u Republici Kongo gdje su proučavane čimpanze, kako piše Science Daily.

>> Čimpanze poklanjaju posebnu pozornost hendikepiranoj mladunčadi

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar jumanji
jumanji
23:26 11.10.2016.

ja sam to već predao prije dvije godine na jednom dokumentarnom filmu,😎 ima čak i jedna vrsta vrana Goya koristi alat za dobivanje hrane

Avatar pendreck
pendreck
23:28 11.10.2016.

slicniji su nam negosto sto mnogi zele

RT
ribaric.tomislav
23:17 11.10.2016.

pripremaju se i oni za treci svjetski samo pitanje protiv koga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije