Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
revolucionarno

Prvi 3D bioprintani organ za presađivanje bit će dostupan početkom 2015.

operacija
Slavko Midzor/PIXSELL
05.11.2014.
u 07:51

Istraživači laboratorija '''3D Bioprinting Solutions'' pri inovacijskom centru Skolkovo pored Moskve kazali su da će revolucionarnu tehnologiju svijetu predstaviti 15. ožujka sljedeće godine

Prvi živi organ stvoren pomoću 3D bioprintera bit će produciran sljedeće godine. Vijest su objavili ruski znanstvenici koji proces planiraju započeti presađivanjem štitnjače nakon čega bi 2018. godine uslijedio i bubreg, javlja RT.

Istraživači laboratorija '''3D Bioprinting Solutions'' pri inovacijskom centru Skolkovo pored Moskve kazali su da će revolucionarnu tehnologiju svijetu predstaviti 15. ožujka sljedeće godine. Za prvi organ koji će biti isprintan korištenjem matičnih stanica kao ''tinte'' izabrana je štitnjača zbog svoje ''jednostavnosti''. Znanstvenici se nadaju da će isprintani organ pokazati kompatibilnost sa živim organima, a prvi će biti testiran na miševima.

Organ će se isprintati pomoću matičnih stanica koje će biti uzete iz masnog tkiva. One će poslužiti kao ''građevinski materija'' za kreiranje bilo kojeg tjelesnog tkiva. Za trodimenzionalni bioprint te će se stanice najprije pretvoriti u tzv. sferoide, odnosno agregaciju stanica koje su slojevite i koje će se raspoređivati na hidrogelu. Gel će se potom otapati, a isprintani organ stavljati u posebni bio reaktor u kojem će proces njegova sazrijevanja biti dovršen.

Znanstvenici pretpostavljaju da takvi organi ne bi trebali biti odbijeni od strane pacijentova tijela jer bi bili napravljeni od njegova tkiva. To bi moglo spasiti živote milijuna ljudi koji diljem svijeta čekaju na presađivanje bubrega. - Onaj koji će prvi uspješno isprintati i presaditi bubreg zasigurno će dobiti Nobelovu nagradu za medicinu - komentirao je profesor Vladimir Mironov koji vodi istraživanje na Skolokovu.

>>Pogledajte prvi 3D print embrionalnih matičnih stanica!

>>Suosnivač PayPala dao 300.000 $ za tehnologiju 3D printanja mesa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije