Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vraća se 2023.

Prijetnja budućim generacijama: NASA lansirala svoju prvu sondu na asteroid

Asteroid
Foto: Pixabay
1/2
09.09.2016.
u 09:15

Sonda OSIRIS-REx doći će do asteroida Bennua u kolovozu 2018., a 2020. će mu se dovoljno približiti kako bi prikupila uzorke pomoću robotske ruke

Američka svemirska agencija lansirala je u četvrtak sondu na dugo promatrani asteroid Bennu za koji astronomi kažu da bi mogao predstavljati prijetnju budućim generacijama na Zemlji.

Sonda OSIRIS-REx lansirana je u 23.05 sati po GMT-u s Cape Canaverala, priopćila je NASA. Ovo je prva američka misija koja će uzeti uzorak s asteroida.

Asteroid, čiji je promjer veći od visine Empire State buildinga, otkriven je 1999. i utvrđeno je da postoji mogućnost da će proći opasno blizu Zemlje u 22. stoljeću. Iako je rizik za Zemlju vrlo malen, NASA ga i dalje smatra jednim od najopasnijih poznatih asteroida.

Sonda OSIRIS-REx doći će do asteroida Bennua u kolovozu 2018. godine a 2020. će mu se dovoljno približiti kako bi prikupila uzorke pomoću robotske rukeOčekivani povratak sonde na Zemlju je 2023..

Osim što će dati više podataka o asteroidima koji bi mogli udariti u Zemlju, ova će misija pomoći znanstvenicima da istraže evoluciju solarnog sustava i povijest Bennua tijekom posljednjih 4,5 milijardi godina, navodi NASA.

>> Zemlji prijeti asteroid čiji bi udarac bio 1000 puta jači od onog u Čeljabinsku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije