Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
revolucionarno!

Paralizirani pacijenti nakon mnogo godina uspjeli pomaknuti noge!

Invaliditet
Foto: Thinkstock
08.04.2014.
u 08:05

Zahvaljujući elektrostimulaciji četiri pacijeata mogli su pomaknuti svoje donje ekstremitete, odnosno saviti prste na nogama te gležnjeve i koljena, ali nisu mogli samostalno hodati

Četvorica paraliziranih muškaraca uspjeli su nakon mnogo godina pomaknuti svoje noge zahvaljujući elektrostimulaciji njihovih leđnih moždina. Revolucionaran postupak stimulacije ozlijeđenog područja kralježnice izveli su liječnici sa američkog Sveučilišta u Kaliforniji, javlja časopis Brain, a prenosi BBC.

Svi pacijenti mogli su pomaknuti svoje donje ekstremitete, odnosno saviti prste na nogama te gležnjeve i koljena, ali nisu mogli samostalno hodati. Paralizirani muškarci bili su u stanju kontrolirati tempo i snagu pokreta što ukazuje da bi funkcija ekstremitete mogla biti obnovljena i nakon paralize. 

Liječnici pojašnjavaju da struja pomaže u ''prenošenju poruka'' iz mozga u leđnu moždinu te smatraju kako bi ovaj tretman mogao biti spasonosan za sve osobe koje su pretrpjele ozljede kralježnice. Objašnjavaju da leđna moždina djeluje kao ''brzinska linija'' koja prenosi električne poruke iz mozga u ostale dijelove tijela. No, kada je kralježnica ozlijeđena, te se poruke ne mogu prenijeti. Zbog toga svi ljudi s teškim ozljedama izgube sav osjet u području ispod ozljede. Ali uspjeh ovog istraživanja daje nadu i za najteže slučajeve.

- Implikacija ovog istraživanja je vrlo duboka i sada je samo pitanje dana kada će epiduralni poticaji postati regularna terapija u liječenju paralize - komentirao je liječnik Roderic Pettigrew direktor Američkog nacionalnog instituta za medicinu i biotehniku.

>>Mihovil Španja: Nakon cijepljenja obolio sam od dječje paralize

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije