Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLIČNE VIJESTI

Ozonski sloj pokazuje prve znakove oporavka

Zemlja
Foto: ilustracija
1/2
11.09.2014.
u 08:09

Rupa u sloju iznad Antarktike prestala je rasti svake godine

Ozonski sloj pokazuje prve znakove oporavka nakon godina trošenja, pokazao je UN-ov izvještaj objavljen u srijedu, prenosi Reuters.

Prema stručnjacima, dobre vijesti možemo zahvaliti globalnoj akciji, to jest Protokolu iz Montreala iz 1987. godine kojim je zabranjena upotreba kemikalija koji štete ozonskom sloju. Ozon nas štiti od Sunčevih zraka koje izazivaju rak, a UN-ov Ekološki program (UNEP) ističe da će protokol do 2030. godine spriječiti 2 milijuna slučaja raka kože na godinu.

U izvještaju se također navodi da je rupa u sloju iznad Antarktike prestala rasti svake godine, iako će proći oko deset godina prije no što se počne smanjivati.

– Međunarodna akcija oko ozonskog sloja je velika ekološka priča o uspjehu... Ovo bi nas trebalo potaknuti da pokažemo istu razinu hitnosti i jedinstva da se pozabavimo još većim izazovom klimatskih promjena – rekao je glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije Michel Jarraud.

>> Znanstvenici otkrili rupu u Zemljinoj atmosferi. Prijeti li katastrofa?

Komentara 2

LE
legalis..
09:14 11.09.2014.

Ozonski sloj pokazuje prve znakove oporavka za razliku od države Hrvatske opterećene slučajnom,lopovskom,nepotističkom,nesposobnom vladom

DU
Deleted user
12:48 11.09.2014.

"prestala je rasti svake godine"... :-))) da, sad raste svaku drugu godinu.... uostalom, tko njima još išta vjeruje.. :(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije