Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Britanski meteorološki institut

Ove godine temperatura na Zemlji dosegla porast od 1 stupanj u odnosu na predindustrijsko doba

termometar
Foto: Ilustracija: Luka Stanzl/PIXSELL
09.11.2015.
u 19:15

Dogovor koji se treba postići na konferenciji o klimi što se od 30. studenog do 11. prosinca održava u Parizu, treba omogućiti da se porast temperature u svijetu zadrži ispod 2 stupnja u odnosu na predindustrijsku eru

Nepunih mjesec dana prije konferencije o klimi u Parizu, britanski meteorološki institut ocijenio je da je temperatura na Zemlji porasla za 1 Celzijev stupanj u odnosu na predindustrijsko doba.

"Na temelju podataka prikupljanih od siječnja do rujna, program HadCRUT koji su zajedno proveli Met Office i odjel za istraživanje klime sveučilišta East Anglia pokazuje da je u 2015. prosječna temperatura na planetu za 1,02 Celzijeva stupnja viša u odnosu na predindustrijsko doba", ili između 1850. i 1900., piše institut u priopćenju.

Dogovor koji se treba postići na konferenciji o klimi što se od 30. studenog do 11. prosinca održava u Parizu, treba omogućiti da se porast temperature u svijetu zadrži ispod 2 stupnja u odnosu na predindustrijsku eru.

– Vidjeli smo da je ove godine na Tihom oceanu nastao snažan El Nino koji je utjecao na svjetske temperature – rekao je Stephen Belcher, direktor Met Office Hadley Centrea.

– Slične pojave smo već imali, ali ovo je prvi put da dosežemo prag od 1 Celzijeva stupnja i jasno je da ljudski utjecaj vodi našu današnju klimu u nepoznato. 

>> Hollande: Podrška Kine ključna za sporazum o klimi

Komentara 1

ZE
Zeljac71
07:01 24.11.2015.

dogovarati će oni nešto drugo. sve je velika laž.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije