Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEST PADOBRANA

Ovako će otprilike izgledati slijetanje na Mars

LDSD
Foto: Screenshot Youtube
14.04.2014.
u 13:49

NASA očekuje da bi novi padobrani mogli biti upotrijebljeni za slijetanje na Mars već 2018. godine

NASA je prošli tjedan testirala novi padobran koji će upotrijebiti za sigurno spuštanje opreme na Mars. Američka je svemirska agencija padobrane već upotrijebila za slijetanje rovera Curiosity na isti planet 2012. godine, no kako ovaj put namjeravaju slati nešto veće stvari, morali su projektirati novi padobran.

Takozvani nadzvučni decelerator niske gustoće, ili skraćeno LDSD, pomoći će u zaustavljanju testnog vozila koje će u lipnju biti lansirano iz američkog vojnog postrojenja na Havajima. LDSD je prošli tjedan testiran u uvjetima poput onih na Marsu, pa možemo pretpostaviti kako će izgledati pravo slijetanje.

Kako je LDSD prevelik za NASA-ine zračne tunele i ostale lokacije za testiranje, NASA je morala stvoriti poseban sustav za vanjsko testiranje koji se, između ostalog, sastoji od helikoptera Night Hawk, sanjki, čekrka, raketa i mnogo užadi. Kao što se može vidjeti na snimci, padobran se pri testiranju poderao, pa se čini da će NASA-in inženjeri morati još malo poraditi na rješenju.

NASA očekuje da bi uređaji mogli biti upotrijebljeni za slijetanje na Mars već 2018. godine.

>> Curiosity snimio prvu fotografiju Zemlje s Marsa

>> Britanski astronaut: Istraživanje svemira je ključno za preživljavanje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije