Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Otkriveno zašto ptice lete u jatima u obliku slova V

jato ptica
Duško Marušić/PIXSELL
16.01.2014.
u 14:01

Znanstvenici Kraljevskog veterinarskog koledža u Londonu postavili su uređaje za praćenje na jato rijetkih ptica

Otkriveno je zašto mnoge ptice lete u jatima u obliku slova V, piše BBC.

Naime, znanstvenici Kraljevskog veterinarskog koledža u Londonu postavili su uređaje za praćenje na jato rijetkih ptica iz porodice ibisa koje su uvježbane da se sele slijedeći mikrosvjetlo. Otkrili su da ptice lete u optimalnom položaju - slijede vrhove krila ptica ispred sebe i tako se uzdižu.

Prethodnim istraživanjem utvrđeno je da se pelikanima smanjuje puls kada lete u obliku slova V. U ovom istraživanju znanstvenici u pratili svaku pticu u jatu, bilježeći njihov položaj, brzinu i pravac, pa čak i svaki zamah krila. Utvrđeno je da ptice često mijenjaju položaj i vrijeme zamaha iz aerodinamičkih razloga, odnosno da hvataju "dobar zrak".

Ptice se smještaju iza vrhova krila drugih ptica u jatu jer ih na tom mjestu strujanje zraka najbolje podiže te na taj način štede energiju. Slikovito rečeno, ptice se "švercaju" koristeći energiju ptica ispred sebe.

- Čini se da su vrlo svjesne gdje se druge ptice u jatu nalaze te se stavljaju u najbolji mogući položaj - rekao je glavni istraživač dr. Steven Portugal.

Komentara 1

Avatar Aristarh
Aristarh
22:56 16.01.2014.

To su nas učili još u osnovnoj školi! Veslači to kažu ovako. Sjeo mi na val i neće da me pretjeće nego tu čeka da to uradi malo prije cilja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije