Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marijanska brazda

Misterij u oceanu: Otkriveno odakle dolaze jezivi zvukovi snimljeni u najdubljem mjestu na Zemlji

Ocean
Foto: Press Association/Pixsell
1/2
19.12.2016.
u 15:27

– Dio sa zvukovima niske frekvencije govori nam kako je riječ o glasanju kitova usana – tvrde znanstvenici

Znanstvenici su, čini se, odgonetnuli otkud dolaze jezivi zvukovi snimljeni u ožujku ove godine u Marijanskoj brazdi, najdubljem mjestu na našem planetu. Malo toga je poznato o tome što se događa u toj brazdi u Tihom oceanu na dubini od 11 tisuća metara ispod razine mora, a spomenuti zvukovi posebno su zaintrigirali znanstvenike diljem svijeta.

Isprva, svi su se pitali kakvi to zvukovi dopiru iz najdublje točke Challenger Deepa jer na snimci od nekoliko sekundi moglo se čuti nešto poput stenjanja, tutnjave i škripe metala. A nakon mjeseci ispitivanja istraživači sa sveučilišta Oregon utvrdili su sljedeće:

– Dio sa zvukovima niske frekvencije govori nam kako je riječ o glasanju kitova usana. No, takvo njihovo glasanje još nikad nije zabilježeno pa ne možemo zaključiti što ono znači – kazala je znanstvenica Sharon Nieukirk za Science Alert te dodala:

– Sigurno je kako takve zvukove ne mogu proizvesti brodovi ili seizmički valovi, isto kao što ih na tim frekvencijama ne mogu proizvesti ledenjaci, vulkani, vjetar ili kiša.

Slični zvukovi su u Marijanskoj brazdi snimljeni i prijašnjih godina, a znanstvenike s Oregona na navedeni zaključak navela je i snimka iz 2001. godine nazvana 'Vrisak Ratova zvijezda' na kojoj je kod Australije također zabilježeno glasanje kitova na sličnoj frekvenciji i zvuči izvanzemaljski. 

Komentara 6

Avatar plavidecko
plavidecko
18:04 19.12.2016.

Glasanje Hrvatskih praznih želudaca uzrokovano poitikom HDZ-a i SDP-a!!

Avatar Merkwürdigliebe
Merkwürdigliebe
16:04 19.12.2016.

To je zov Cthulhua!

DO
dopizdilomi
18:45 19.12.2016.

Pa ni djeca u osnovnoj vam neće to progutati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije