Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOBIČAN FENOMEN

Otkrivena je tajna 'plovećeg kamenja' u Dolini smrti

stijene
Foto: Screenshot Youtube
1/2
29.08.2014.
u 10:29

Pojavljivale su se različite teorije, uključujući i izvanzemaljce, no sada je otkriven pravi uzrok

Otkrivena je tajna "plovećeg kamenja", stijena u zabačenom dijelu američkog Nacionalnog parka Death Valley (Dolina smrti), koje se pomiču po ravnim površinama bez ikakve pomoći gravitacije, prenosi Huffington Post. Neke od stijena imaju masu veću od 300 kilograma, a jasno je da se pomiču jer iza sebe ostavljaju jasne tragove u zemlji. Međutim, dosad nitko nije uspio otkriti kako se ovaj fenomen zapravo događa.

Pojavljivale su se različite teorije – neki su tvrdili da su za gibanja krivi snažni vjetrovi ili magnetska polja, neki su krivili čak i izvanzemaljce. Skupina znanstvenika konačno je odlučila otkriti tajnu 2011. godine, kada su na 15 stijena stavili GPS-uređaje i postavili ih u Racetrack Playi, na mjestu gdje je pronađeno "ploveće kamenje" kako bi vidjeli što će se dogoditi.

Jedan od znanstvenika, dr. Ralph Lorenz, fizičar sa Sveučilišta Johns Hopkins, nazvao je to najdosadnijim eksperimentom svih vremena. Očekivali su da će proći pet ili deset godina kako bi vidjeli pomake, no rezultati su stigli već nakon dvije godine. Lorenzovi suradnici, profesor paleobiologije dr. Richard Norris i inženjer za GPS-uređaje Jim Norris, posjetili su područje i otkrili da je poplavljeno.

Utvrdili su da su za ovu specifičnu pojavu potrebni točno određeni uvjeti. Voda mora poplaviti područje točno onoliko koliko je potrebno da donji dijelovi stijena postanu okruženi tankim slojem leda. Znanstvenici tvrde da je, ako su ti slojevi dovoljno veliki, čak i lagani povjetarac dovoljan da pomakne stijene.

Lorenz je upozorio da postoje dokazi da se pomicanje, za koje su potrebne hladne noći kako bi se formirao led, zbog klimatskih promjena nakon sedamdesetih godina smanjilo.

>> Znanstvenici se čude: Snimili su Sunce bez ijedne pjege

>> Otkriveno zašto ptice lete u jatima u obliku slova V

Komentara 3

DU
Deleted user
11:29 29.08.2014.

O toj sam teoriji s ledom čitao negdje ili gledao neki dokumentarac još prije par godina.

Avatar M+M
M+M
11:49 29.08.2014.

Sada? Bolje reći prije par godina.

ST
strsljen2013
16:14 29.08.2014.

Volio bih vidjeti taj povjetarac koji na ledu pomiće stijenu od 300 kila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije