Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kajita i McDonald

Nobelova nagrada fizičarima koji su otkrili da neutrini imaju masu

Nobel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
06.10.2015.
u 13:56

Kajita i McDonald dali su ključan doprinos eksperimentima koji su pokazali da neutrini mijenjaju identitete

Nakon jučerašnje medicine, danas su objavljeni dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku. Japanac Takaaki Kajita i Kanađanin Arthur B. McDonald nagrađeni su za otkriće oscilacija neutrina koje pokazuju da te čestice imaju masu.  

Kako se navodi u obrazloženju, Kajita i McDonald dali su ključan doprinos eksperimentima koji su pokazali da neutrini mijenjaju identitete. Za tu metamorfozu moraju imati masu, a dugo se vjerovalo da je nemaju.  

Kajita je oko prijelaza u novo tisućljeće predstavio otkriće da neutrini iz atmosfere mijenjaju identitete na putu do detektora Super-Kamiokande u Japanu. McDonaldom predvođena skupina znanstvenika u Kanadi u međuvremenu je pokazala da neutrini iz Sunca ne nestaju na putu do Zemlje, već s drugim identitetom stižu u promatračnicu Sudbury.  

– Zagonetka o neutrinima s kojom su se fizičari desetljećima mučili bila je riješena – stoji u obrazloženju.

>> Norveški stručnjak: Angela Merkel osvojit će nagradu za mir

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije