Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZVJEZDANE STAZE

Njemački znanstvenici izumili funkcionalni 'teleporter'

Scotty
Foto: Screenshot Youtube
1/2
26.01.2015.
u 17:21

Sustav je nazvan Scotty, po omiljenom liku škotskog inženjera iz Zvjezdanih staza

Njemački znanstvenici izumili su funkcionalni sustav koji može prenositi stvari na udaljena mjesta, svojevrsni teleporter. Nije baš riječ o teleportaciji na kakvu smo navikli u djelima znanstvene fantastike kao što su Zvjezdane staze, ali učinak je dovoljno sličan da bi izazvao zanimanje.

Sustav koji su osmislili znanstvenici potsdamskog Instituta Hasso Plattner oslanja se na destruktivno skeniranje na jednoj strani i 3D printanje na drugoj. Dakle, predmet koji želimo prebaciti prvo se reže sloj po sloj, a snimke slojeva prebacuju se do 3D printera na drugoj strani. Printer potom sloj po sloj ponovno stvara izvorni predmet, prenosi Guardian.

Sustav je nazvan Scotty, po omiljenom liku škotskog inženjera iz Zvjezdanih staza, a od prijašnjih sličnih sustava razlikuje ga upravo ta destruktivna faza. Time se, objašnjavaju autori, osigurava da u svakom trenutku postoji samo jedan primjerak predmeta, baš kao kod "prave" teleportacije. Taj bi aspekt mogao biti privlačan tvrtkama koje žele prodavati stvari putem kućnih 3D printera jer se osigurava stvaranje samo jednog primjerka po kupnji.

 

>> Ne da vam se putovati? Ne brinite, teleportacija je ipak moguća

>> Na RTL-u u prijenosu uživo 'teleportirali' skupinu turista

Komentara 2

DU
Deleted user
10:00 27.01.2015.

Hmmm.. nisam baš puno razumio, ali izgleda mi kao kad na internetu platiš neku aplikaciju ili uslugu, a oni ti pošalju jednokratnu šifru, ključ ili kajveć, da si isprintaš to nešto...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije