Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEDENA POVRŠINA

NASA: Imamo nove dokaze kako na Jupiterovu mjesecu Europi postoji veliki ocean

Europa mjesec
Foto: NASA
26.09.2016.
u 21:57

Procjenjuje se kako se oblaci pare dižu i na oko 200 kilometara od površine prije nego padne na površinu mjeseca

– Imamo nove dokaze kako na Jupiterovu mjesecu Europi postoji veliki ocean – obznanili su u ponedjeljak na izvanrednoj konferenciji za medije NASA-ini znanstvenici te potvrdili kako bi u idućih nekoliko godina mogli početi s proučavanjem vode iz tog stotinjak kilometara dubokog oceana koji bi mogao imati uvjete povoljne za nastanak života. Istraživanje koje su proveli pomoću svemirskog teleskopa Hubble pokazalo je kako na južnoj strani Europine površine u atmosferu kroz ledenu površinu kojom je taj mjesec prekriven izbijaju golemi vodoskoci vodene pare.

– Snimke koje smo napravili dovele su Hubble do granica njegovih mogućnosti, tako da i dalje nismo sto posto sigurni jesu li to zaista vodoskoci, ali sve upućuje na to da jesu – kazao je Williams Sparks, astronom sa Space Telescope Instituta u Baltimoreu. Postojanje vodene pare na Europi koja se diže i do 160 kilometara u zrak prvi put je otkrio tim predvođen astronomom Lorenzom Rothom još 2012., ali svoje otkriće u sljedećih nekoliko godina nisu uspjeli ponovno zabilježiti te tako eventualno potvrditi. Baš zato je ovo NASA-ino otkriće u kojem su korištene potpuno drukčije metode znanstvenike uvjerilo kako spomenuti vodoskoci doista postoje.

– To znači da ne moramo probijati ledenu površinu kako bismo počeli s istraživanjem oceana, što je samo po sebi jako skupo i zahtjevno, nego uzorke vode možemo skupiti s površine ili čak iz zraka te analizirati njihov sadržaj i strukturu kako bismo saznali krije li ocean organske kemikalije ili znakove života – objasnio je William Sparks.

>> Poslušajte uznemirujuće zvukove Jupitera koje je snimila NASA-ina letjelica

Komentara 1

Avatar Azriel
Azriel
21:28 26.09.2016.

obzirom, da NASA tvrdi, kako je moguć život na tom Jupiterovom mjesecu, imam ustavno pravno pitanje. Ak tam pobjegnemo od nepogode HDZ-SDP, Jel imamo pravo kao dijaspora glasati za Hrvatski Sabor?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije