Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čudnovati impulsi

Nakon devet godina otkriveno odakle dolaze misteriozni signali iz svemira

svemir
Foto: Borna Filić/PIXSELL
05.01.2017.
u 08:24

Napokon je otkriveno odakle dolaze brzi radijski signali (FBR) koji su bili jedna od najvećih nepoznanica današnje astronomije

Napokon je otkriveno odakle dolaze brzi radijski signali (FBR) koji su bili jedna od najvećih nepoznanica današnje astronomije. Riječ je o impulsima radijskih valova iz svemira koji traju samo nekoliko milisekunda, ali su izrazito jaki.

Na konferenciji Američkog astronomskog društva u Grapevineu u Teksasu znanstvenici su objavili kako su otkrili izvor impulsa i da oni dolaze iz druge galaksije, piše BBC

Prvi ovakav signal otkriven je teleskopom 2007. godine u Australiji, a otad je otkriveno sveukupno 18 takvih signala

– Mogu slobodno reći da ima više teorija o tome što bi ovi signali mogli biti, nego što ima samih signala – rekao je Shami Chatterjee, voditelj istraživanja sa Sveučilišta Cornell. 

– Sada znamo da ovi konkretni signali dolaze iz patuljaste galaksije udaljene više od tri milijarde svjetlosnih godina od Zemlje. Otkrivanje te jednostavne činjenice golemi je napredak u razumijevanju ovih pojava – objasnio je Chatterjee. 

>> Snimljeno još 6 signala iz istog izvora u svemiru – je li riječ o izvanzemaljcima?

Komentara 4

DU
Deleted user
09:16 05.01.2017.

ja mislim da bi ih trebalo s bomardirat,kaj se oni imaju javljat bolje da ckome jer ako ih se dokopamo ostace samo gace na stapu

AO
ante.oreskovic75
10:46 05.01.2017.

Čim prije osnovati komisiju koja će otići tamo ustanoviti zašto nas gnjave tim signalima.Po mogućnosti poslati Pernara,Bulja,Marasa i slične!

DH
dalibor.hren
15:38 11.01.2017.

Kaj su nam poručili?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije