Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOPISIV OSJEĆAJ

Nakon 10 godina ponovno vidi zahvaljujući bioničkom oku

Fran Fulton
Foto: Screenshot
1/2
24.09.2014.
u 19:26

Tehnologija i način funkcioniranja očnog implantata podsjećaju na znanstvenofantastične filmove

Kada je prije deset godina potpuno izgubila vid, šezdesetšestogodišnja Fran Fulton nije mogla ni sanjati da će jednog dana ponovo vidjeti. Fran je vid izgubila nakon što je oboljela od retinitis pigmentosae, degenerativne bolesti oka koja uzrokuje lagano odumiranje fotoosjetljivih ćelija u mrežnici. Deset godina kasnije zahvaljujući stručnjacima iz bolnice Wills Eye u Philadelphiji Fran Fulton ponovo vidi. Ona je jedna od šest osoba u svijetu koje su dobile priliku da im ugrade sustav Argus II.

– Pojednostavljeno rečeno, sustav Argus II ima tri temeljna dijela, naočale s ugrađenim kamerama, konverter i elektrode. Naočale nisu korektivne nego imaju u sebi ugrađene male kamere, poput onih u pametnim telefonima, koje šalju slike u konverter ugrađen u pacijentovu mrežnicu. Te se slike u tom konverteru pretvaraju u vizualne signale koji se elektrodama šalju u mozak – objasnio je za BBC Robert Greenberg, prvi čovjek tvrtke Second Sight koja je osmislila sustav Argos II. Tako se zapravo zaobilaze odumrle ćelije u mrežnici oka, a vizualni signal dolazi do mozga.

 

– Kada su me ponovno “uključili”, bila sam izvan sebe, srce mi je jako brzo udaralo, a osjećaj koji sam doživjela kada sam ponovo progledala neopisiv je – kazala je Fran Fulton.

Liječnici objašnjavaju da je najsloženiji dio operacije ugradnja konvertera u mrežnicu oka te kako će Fran morati još mjesecima ići na vježbe dok ne uskladi rad kamera, konvertera i mozga. Ističu i da se radi o revolucionarnom implantatu koji bi mnogima mogao omogućiti da ponovo vide, a uz korištenje modernih tehnologija sustav bi mogao postati jednostavniji i pristupačniji.

>> Bioničko oko vraća vid

>> Bio je slijep, a sada vidi uz pomoć bioničkog oka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije