Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINJAVAJUĆE

Najrjeđi dupin mogao bi izumrijeti za 15 godina

dupini
Foto: ilustracija
26.05.2015.
u 10:03

Prema novim procjenama ostalo je samo 43-47 takvih dupina, uključujući desetak odraslih ženki

Najmanji i najrjeđi dupin na svijetu mogao bi izumrijeti tijekom idućih 15 godina ako se ne pojača zaštita, pokazalo je novo istraživanje, prenosi BBC.

Ugrožena povrsta, takozvani Mauijev dupin, nalazi se samo u vodama oko Novog Zelanda, a prema novim procjenama ostalo je samo 43-47 takvih dupina, uključujući desetak odraslih ženki. Njemačka konzervatorska organizacija Nabu pozvala je na širenje mjera koje sprečavaju ugibanje dupina u mrežama za ribolov. Predlažu da se ribolov zabrani u cijelom staništu ove podvrsta dupina, a ne samo u nekim područjima kao dosad.

Dr. Barbara Maas, Nabuova šefica za zaštitu ugroženih životinja, rekla je da Novi Zeland mora napustiti svoju sadašnju politiku koja, kako kaže, stavlja interese ribarske industrije iznad zaštite biološke raznolikosti. Ako se to ne dogodi, tvrdi B. Maas, izumiranje dupina je samo pitanje vremena.

>> Historijski podvig: prve bebe divovskih kornjača izlegle se u divljini nakon 100 godina

>> Na Hvaru otkriveni tragovi cunamija koji je pogodio Jadran

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije