Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA INICIJATIVA

Na pčele će zalijepiti 2,5 milijuna senzora da otkriju tajnu izumiranja

pčele
Foto: CSIRO
1/3
25.08.2015.
u 11:32

Mikrosenzori funkcioniraju poput crnih kutija u zrakoplovima - pružaju ključne informacije o čimbenicima koji utječu na zdravlje pčela

"Ako izumru pčele, čovjeku će ostati još samo četiri godine života", izjava je koja se često pripisuje Albertu Einsteinu. Nije tajna da kolonije pčela diljem svijeta izumiru i to može biti jako opasno za cijeli svijet, ali nije točno poznato zašto se to događa.

Danas je objavljeno kako je pokrenuta Globalna inicijativa za zdravlje pčela koja bi se trebala pozabaviti ovim problemom. U inicijativi sudjeluju znanstvenici iz Australije, Novog Zelanda, Brazila, Meksika i Velike Britanije, tvrtke kao što su Intel i Hitachi Chemical, pčelari i poljoprivrednici, a vodi ga australska znanstvena organizacija CSIRO.

Ključni dio ovog projekta su mikrosenzori koji će biti postavljeni na pčele kako bi se identificirala i pratila svaka od njih. Mikrosenzori funkcioniraju poput crnih kutija u zrakoplovima - pružaju ključne informacije o čimbenicima koji utječu na zdravlje pčela.

- Tehnologija omogućuje znanstvenicima analizu učinaka stresnih čimbenika uključujući bolesti, pesticide, zagađenje zraka i vode, prehranu i ekstremne vremenske uvjete na kretanje pčela i njihovu mogućnost oprašivanja. Također istražujemo koji ključni čimbenici, ili kombinacija čimbenika, dovode do masovnog ugibanja pčela - rekao je profesor Paulo de Souza iz CSIRO-a.

Stavljanje senzora na pčelu, naravno, nije lak posao. De Souza je za Mashable rekao da će tim pčele držati pincetom, nanijeti malo superljepila i staviti senzor koji bi tamo trebao ostati cijeli njezin život.

- Ovo dobro funkcionira u Australiji jer su ovdje pčele vrlo nježne. U Brazilu su agresivnije pa ih možete staviti u hladnjak da zaspu - objasnio je de Souza. Znanstvenici će također u košnicama koristiti Intelova sićušna računala Edison pogonjena solarnim pločama, koja su prikladna zahvaljujući maloj veličini, bežičnosti i prilagodljivosti.

De Souza je rekao da bi inicijativi bilo potrebno više od dvije godine da prikupi dovoljno podataka. Cilj im je postaviti Edisone u tisuću košnica te oko 2,5 milijuna senzora na pčele diljem svijeta u jednoj godini.

>> Kvare se pršuti i kobasice, 
a pčele masovno ugibaju

>> Fantastičan 'krupni kadar': Pčele i ostali kukci oprašuju cvijeće!

Komentara 3

DU
Deleted user
12:59 25.08.2015.

Pogresno je na ovaj problem gledati samo kroz medonosnu pcelu, postoji veliki broj drugih oprasivaca koji su isto ugrozeni. Problem je u pesticidima i gubitku stanista. Velike povrsine sa monokulturama, rubni dijelovi obradivih povrsina i kanali koji se uredjuju ne ostavljaju nista za koristne kukce. Na zapadu pcele bolje prezivljavaju u gradovima nego na selu jer na selu za njih vise nema hrane.

CA
Cafa
00:18 09.09.2015.

Ako ne znate što tražite, neće vam pomoći ni senzori. Današnja znanost se previše svodi na prikupljanje što većeg broja podataka pa da ti se odgovor nametne sam preko nekog uzorka, a premalo se promišlja. Ovo prvo može svatko tko je išao u školu dovoljno dugo, a ovo drugo može samo netko tko je kapacitet za to.

DJ
djurex
12:06 25.08.2015.

Monsanto,glifosat,masonerija i chemtrailsi...a s druge strane i ova "globalna incijativa" je isto pod njihovom kontrolom...oni i vedre i oblace

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije