Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U zviježđu Strijelca

Na najhladnijem mjestu u svemiru temperatura je -272 stupnja

boomerang maglica
Foto: NASA
31.10.2013.
u 19:34

U dijelu svemira udaljenom 5000 svjetlosnih godina od Zemlje

Astronomi iz Čilea otkrili su da se najhladnije poznato mjesto u svemiru nalazi u zviježđu Strijelca u maglici Boomerang. U tom dijelu svemira, udaljenom 5000 svjetlosnih godina od našeg planeta, temperatura je -272 Celzijeva stupnja, javlja ABC News.

Boomerang je relativno mlada maglica oblika svjetlucave školjke koja je sačinjena od ionizirajućeg plina izbačenog iz vanjskih slojeva zvijezde slične Suncu u njenoj završnoj fazi. Brzo se širi i stvara efekt hlađenja koji joj omogućava da ostane hladnija od prostora koji okružuje.

Najhladnije poznato mjesto u svemiru snimili su posebni teleskopi instalirani u pustinji Atacama na visini od 5000 metara.

Komentara 1

ZS
zorom.sigur
20:53 12.11.2013.

To je pretjerana tehnologija sa bleferom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije