Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodni tim

Nova posada ISS-a u svemir ponijela i igračke i aparat za kavu

24.11.2014.
u 09:04

Postaja se nalazi oko 418 kilometara iznad Zemlje, a njome zajednički upravlja 15 zemalja

Putujući svemirskom kapsulom Soyuz, tročlana posada sigurno je stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), šest sati nakon lansiranja s kozmodroma u Kazahstanu.

Novi stanovnici ISS-a su astronauti Terry Virts (SAD), Anton Škaplerov (Rusija) i Samantha Cristoforetti, koja je prva Talijanka u svemiru. Nova posada će na Međunarodnoj svemirskoj postaji boraviti do svibnja sljedeće godine.

Posadu očekuje 6 mjeseci u orbiti kao i tri "svemirske šetnje" kako bi pripremili stanicu za novu flotu američkih "svemirskih taksija" koji bi posadu na stanicu trebali početi prevoziti 2017. godine.

Postaja se nalazi oko 418 kilometara iznad Zemlje, a njome zajednički upravlja 15 zemalja.

Na postaju je stigla i igračka snjegović Olaf iz  animiranog hita "Snježno kraljevstvo", koji je Škaplerovu dala njegova osmogodišnja kći

Ovo je i prva posada koja je s pjesmom stigla na ISS. Astronautkinja Cristoforetti pjevušila je dok je posada čekala uzlijetanje.  Ona je na ISS dopremila prvi espresso aparat koji je izradila Lavazza.

Kako je proteklo slijetanje, pogledajte u videu.

>> Pogledajte kako slijeće svemirska kapsula Soyuz

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Petrica Kerempuh
Petrica Kerempuh
09:20 24.11.2014.

A rusi pod embargom !

GR
grsson
10:27 24.11.2014.

Ovaj u sredini bi si mogel šlic zakopčat.....

DA
davidbraco
19:54 25.11.2014.

U svemiru nema embarga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije