Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjetni led

Mislili su da je njegova ideja luda, a sad je heroj nacije

Chewang Norphel
Foto: Screenshot Vimeo
1/2
16.04.2015.
u 18:51

Chewang Norphel odlučio je sam napraviti glečere za navodnjavanje

Poljoprivrednici u Ladakhu, planinskom području na samom sjeveru Indije, godinama su se oslanjali na vodu nastalu otapanjem glečera za navodnjavanje svojih sadnica. Onda su se umiješale klimatske promjene, zbog kojih se glečeri na Himalaji otapaju brže nego bilo gdje drugdje na svijetu, tako da do proljeća više ne bi imali vode.

Briljantno rješenje osmislio je Chewang Norphel, koji je odlučio sam napraviti glečere, što su mnogi isprva dočekali sa skepsom, piše Upworthy. Norphelova metoda sastoji se od ovih koraka: prvo treba usmjeriti vodu nastalu otapanjem glečera na stranu planine koja je pod sjenom, gdje je iskopan mali rezervoar. Uske željezne cijevi postavljene su okomito na rub rezervoara. Dok postupno zamrzavajuća voda curi u cijevi, na drugu stranu izlaze zamrznuti blokovi te se stvaraju umjetni glečeri. Oni ostaju zamrznuti do proljeća, kada se počinju odleđivati i nastaje voda kojom se poljoprivrednici mogu koristiti za navodnjavanje terena.

Priču o "ledenom čovjeku", kojeg danas smatraju nacionalnim herojem, možete pogledati ovdje:

 

>> Pet realnih scenarija apokalipse koja nam prijeti...

>> Ovo je 12 globalnih rizika koji prijete čovječanstvu

Komentara 4

AJ
ajmo
20:04 16.04.2015.

I mi imamo ledenog čovjeka ali taj je zaledio gospodarstvo Mile Zoka mu je ime a kod nas da je ovaj gospodin takvo nešto smislio prvo bi tražili ;suglasnosti od jedno 5-6 ministarstva pa građevinske dozvole pa razne vodne naknade pa na kraju toliko bi platio vodu koju skuplja na državnoj planini da bi mu prisjela poljoprivreda u ovom životu a ako to sve nebi platio deložirali bi ga iz rodne kuče pa ti radi nekog vraga kod nas.

DU
Deleted user
19:50 16.04.2015.

Svaka cast :)

Avatar De.facto.de.jure
De.facto.de.jure
22:37 16.04.2015.

Sto reci nego bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije