Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROFESOR NA MIT-U

Soljačićevo novo otkriće moglo bi dovesti do sigurnijih X-zraka

Marin Soljačić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
25.11.2015.
u 09:57

Potvrda otkrića očekuje se za nekih godinu dana koliko bi trajala konstrukcija testnog uređaja

Tehnologija kojom se dobivaju X-zrake, koje se primjenjuju na različitim rendgenima, ista je već više od stoljeća. No, momčad znanstvenika s MIT-a i iz Singapura na čelu s našim Marinom Soljačićem pronašla je način kojim bi se dobivanje X-zraka moglo promijeniti.

Ta nova teorija nije još praktično potvrđena, ali su na njenom temelju izrađene simulacije koje pokazuju kako bi na listu grafena, dvodimenzionalnom obliku čistog ugljika, bilo moguće proizvesti nove vrste X-zraka. To bi se postiglo tako da se list grafena podvrgne snopu fotona iz laserske zrake, pobuđujući u njemu valove koji se zovu plazmoni: plazmoni se zatim mogu pobuditi snopom elektrona, sličnim onom koji se može pronaći u elektronskim mikroskopima, i tada bi kao reakciju proizveli jak radijacijski impuls čija bi se valna duljina mogla podešavati između ostalog i u režim X-zraka. Tako dobivene X-zrake bile bi puno preciznije nego konvencionalno proizvedene X-zrake, upravo poput kakvog lasera. To bi također omogućilo, potvrđuju znanstvenici u tekstu MIT-ovog priopćenja, sigurnije X-zrake koje bi uzrokovale manje okolne, neželjene radijacije.

Profesor Soljačić rekao je kako vlada veliki interes za novim izvorima X-zraka svojstava sličnih laserima: time bi se doprinijelo manjim troškovima te smanjilo kompleksnost uređaja. No, takve zrake nije lako dobiti. Ovom novom metodom, pokaže li se ona funkcionalnom u praksi, bilo bi omogućeno da se X-zrake dobivaju i na uređajima znatno smanjenih dimenzija, tolikih da stanu na običan stol. Prednost je očita – ovakovi novi rentgenski uređaji bi imali puno bolju rezoluciju, dok bi štetno zračenje za pacijenta bilo puno manje. Dobivene bi se zrake novom metodom mogle i kontrolirati na čak tri načina – frekvencijom inicijalne laserske zrake, energijom proizvedenog snopa elektrona te podešavanjem lista grafena. Tako dobivene zrake bile bi i puno preciznije.

Potvrda otkrića očekuje se za nekih godinu dana koliko bi trajala konstrukcija testnog uređaja.

>> Hrvatski znanstvenik Marin Soljačić potvrdio da Weylove točke uistinu postoje

>> Marin Soljačić otkrio kako stvoriti deset puta jači laser

Komentara 6

Avatar Honduras
Honduras
09:33 25.11.2015.

ajme katastrofe od teksta - da ovo pročita i sam soljačić, ne bi shvatio što je to točno otkrio...

DE
demokršćanin
09:07 26.11.2015.

Kada želite objaviti tekst o nekom naučnom otkriću zamolite nekoga sa FER-a da ga napiše ili zamolite samog Soljačića da ga napiše .Novinar koji jedan dan izvješćuje o cijeni krumpira na Dolcu nije jadan u mogućnosti pisati o čemu i on sam ne zna ništa.Svaka čast našem Soljačiću.

DU
Deleted user
11:03 25.11.2015.

Sto se dogodilo sa bezicnim prijenosom el. energije ? :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije