Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI U EUROPI

Luksemburg kreće u svemirsko rudarstvo

svemir
Foto: Reuters/PIXSELL
04.02.2016.
u 17:18

Luksemburško Vojvodstvo promovira zakon koji će mu prvom u Europi omogućiti komercijalnu eksploataciju asteroida

Luksemburg, mala zemlja stiješnjena između Francuske, Njemačke i Belgije, ima novi veliki cilj – želi biti središte svemirskog rudarstva. 

Prvenstveno poznato po svojoj bankarskoj industriji, Luksemburško Vojvodstvo promovira zakon koji će mu prvom u Europi omogućiti komercijalnu eksploataciju asteroida. Takvo rudarstvo udaljeno je barem desetljeće, ako ne i više, ali očekuje se da će luksemburški potez privući interes pionira na tom području, poput američke tvrtke "Planetary Resources and Deep Space Industries".

– Dugoročno, svemirski resursi mogu dovesti do nove, uspješne svemirske ekonomije i ljudske ekspanzije u Sunčev sustav – rekao je jučer luksemburški ministar gospodarstva Etienne Schneider

Sjedinjene Države u studenome su usvojile sličan zakon koji američkim kompanijama daje vlasništvo nad onim što "iskopaju" iz asteroida i drugih nebeskih tijela. 

Crpljenje resursa iz nebeskih tijela kontroverzno je pitanje jer međunarodni sporazumi navode da takvo iskorištavanje mora biti u korist svih zemalja.

Zagovornici svemirskog rudarstva kažu da ono neće biti korisno samo za osiguranje resursa koji na Zemlji polako nestaju već će i pomoći istraživanju dalekih planeta. 

– Istraživanje svemira zahtijeva korištenje svemirskih resursa jer ako svaki kilogram hrane, vode i goriva budete morali dovući sa Zemlje, nećete daleko stići – rekao je bivši direktor Europske svemirske agencije, a sada savjetnik luksemburške vlade na ovom pitanju Jean-Jacques Dordain.

Očekuje se da će Luksemburg zakonski okvir imati spreman do kraja godine.

>> Europa uspješno lansirala satelit LISA Pathfinder

>> SpaceX teškom mukom sletio na oceansku platformu

Komentara 4

ZG
zg223
19:34 04.02.2016.

previse su gledali zvjezdane staze decki....

R0
R00kie
17:33 04.02.2016.

oni u 21. st i svemir a mi u 20. i blajburg haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije