Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ORION

Letjelica koja će slati astronaute na Mars vratila se na Zemlju

Orion
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
05.12.2014.
u 19:38

Orion je tri sata nakon lansiranja dosegnuo visinu od 5800 kilometara

Orion, američka letjelica koja bi jednog dana trebala slati astronaute na Mars, danas je lansirana u Cape Canaveralu na probni bespilotni let te se uspješno vratila na Zemlju, prenosi Reuters. Orion je na put odvela raketa Delta 4 Heavy, najveća u američkoj floti.

Orion je tri sata nakon lansiranja dosegnuo visinu od 5800 kilometara, a na povratku u atmosferu brzinu od 32 tisuće kilometara na sat, zagrijavši se pritom na čak 2200 Celzijevih stupnjeva, što je dvostruko više od temperature lave. Orion je oko 17.30 sati po našem vremenu pao u Tihi ocean, 1014 kilometara jugozapadno od San Diega u Kaliforniji. Da uspori do brzine od 32 km/h pobrinulo se 11 padobrana.

– Mislim da je ovo veliki dan za svijet, za ljude koji poznaju i vole svemir – rekao je NASA-in administrator Charles Bolden nedugo nakon polijetanja. Svrha testiranja, koje je NASA-u stajalo oko 375 milijuna dolara, bila je utvrditi rade li Orionov toplinski štit, padobrani i druga oprema.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Foto: Reuters/PIXSELL

>> Zašto je pala svemirska letjelica SpaceShipTwo

>> Objavljene nove, spektakularne snimke eksplozije NASA-ine rakete

Komentara 3

GL
Glista
19:03 05.12.2014.

Delta IV Heavy je i trenutno najveca raketa na svijetu.

DU
Deleted user
20:38 05.12.2014.

znaci, do mjeseca i nazad su odradili prije 50 godina a danas im je izazov vratit se s 5800km??? Sta su se sa mjeseca vracali liftom pa nije trebalo razvit tehnologiju? Cudno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije