Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEMIRSKA MISIJA

Na komet uspješno sletio robot koji je poslao čovjek: Ovo je veliki korak za civilizaciju

komet
Foto: ESA
1/11
12.11.2014.
u 17:24

Philae će s kometa uzeti i analizirati uzorke

Rosetta, letjelica Europske svemirske agencije, danas je otpustila robotski lander Philae koji je uspješno sletio na komet 67P/Čurjumov – Gerasimenko. Philae će s kometa otkrivenog 1969. godine uzeti i analizirati uzorke uz pomoć kojih se znanstvenici nadaju da će otkriti neke nove podatke o povijesti svemira.

Generalni direktor ESA-e Jean-Jacques Dordain nazvao je ovo slijetanje velikim korakom za civilizaciju.

 

– Spremni smo znanstvenu fantastiku pretvoriti u znanstvene činjenice – rekao je ESA-in direktor za ljudske svemirske letove i operacije Thomas Reiter prije polijetanja, prenosi Reuters.

Lander težak stotinjak kilograma, oblikovan poput kutije, sletio je na komet po planu, sedam sati nakon odvajanja od Rosette. Sve to događalo se oko pola milijarde kilometara od Zemlje.

Ovo je klimaks projekta koji traje već 10 godina i koji je dosad stajao gotovo 1,4 milijarde eura. Kako prenosi Huffington Post, ovo je prvi put da je svemirska letjelica sletjela na površinu kometa. Rosetta je također prva letjelica koja je orbitirala oko kometa, dosadašnje su samo prolijetale radi fotografiranja.

Svetlana Gerasimenko, koja je otkrila ovaj komet prije 45 godina, za Deutsche Welle je rekla da ne vjeruje kako će podaci koje će lander prikupiti odmah dovesti do revolucije, ali je uvjerena da će biti mnogo novog materijala i informacija, možda čak i podataka o nastanku života.

– Sletjeti na jezgru kometa – to je nešto nevjerojatno! Kada se komet približi Suncu, on postaje aktivan: oslobađaju se plinovi, prašina i slično. Zato ne vidimo jezgru nego samo ono što je oko nje. Sada ćemo doznati što je unutra. Očekujemo informacije o strukturi površine jezgre i o tome što je ispod nje – rekla je Gerasimenko.

>> Gerasimenko: Sletjeti na komet je nešto nevjerojatno!

>> Europska sonda Rosetta budi se iz hibernacije

>> Letjelica Rosetta otkrit će odakle je došao život

Komentara 28

PR
prvacrta
18:14 12.11.2014.

Bravo, nisam vjerovao da će to biti moguće... ali eto.

DU
Deleted user
18:25 12.11.2014.

Stvarno genijalan uspijeh. Kao da iglom gađate drugu iglu preko ceste. To su vijesti kakve želim. Ulagati što više u znanost.

ST
strsljen2013
19:02 12.11.2014.

Ma ne zanimaju me ni uvjeti života samo mi javite da li ima slobodnih radnih mjesta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije