Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugo mišljenje

Konzervativni institut: UN-ov izvještaj o klimatskim promjenama nije točan!

Zemlja
09.04.2014.
u 09:37

Iz konzervativnog instituta kažu da je znanstvena zajednica pod velikim financijskim i drugim pritiscima da zaključe da svjetska industrija šteti okolišu

Konzervativni Institut Heartland objavio je izvještaj o klimatskim promjenama koji donosi potpuno različite zaključke od onih u UN-ovu izvještaju u kojem se tvrdi da klimatske promjene štete rastu biljaka, utječu na kvalitetu voda i mijenjaju način života u divljini, piše Fox.

Znanstvenici u izvještaju konzervativnog instituta, za razliku od UN-ovih, tvrde kako ljudski utjecaj na klimatske promjene ne izaziva presudnu štetu za Zemlju. "Diljem planeta, povijesno povećanje koncentracije CO2 u atmosferi stimulira vegetativnu produktivnost", stoji u izvještaju te se dodaje kako se ta "primijećena stimulacija ili 'zazeljenjenje Zemlje' dogodilo usprkos mnogim stvarnim i zamišljenim udarima na Zemljinu vegetaciju, uključujući požare, bolesti, krčenje šuma i klimatske promjene".

Utjecaj čovjeka na klimatske promjene je malen

Iz konzervativnog instituta kažu da je više od 30 znanstvenika sudjelovalo u izradi novog izvještaja, a u njemu se citira više od tisuću istraživanja koja podržavaju tezu da klimatske promjene nisu štetne za biosferu. Heartland Institute sebe opisuje kao "think-tank" koji promovira javne politike "na temelju osobnih sloboda, ograničenja vlada i slobodnog tržišta".

Njihovi znanstvenici tvrde kako je utjecaj čovjeka na klimatske promjene malen, promjene temperatura su unutar povijesnog okvira temperaturnih varijabli te još nema šteta za ljudsko zdravlje ili proizvodnju hrane. S druge strane, UN-ov panel zaključio je da je u mnogim regijama svijeta već ugrožen hidrološki sustav, što negativno utječe na kvalitetu vodnih resursa. Zaključili su i da klimatske promjene utječu i na promjenu kod mnogih životinjskih vrsta koje mijenjaju migracijske modele i sele svoja staništa.

No, iz konzervativnog instituta kažu da je znanstvena zajednica pod velikim financijskim i drugim pritiscima da zaključe da svjetska industrija šteti okolišu.

>>Znanstvenici otkrili rupu u Zemljinoj atmosferi. Prijeti li katastrofa?

>>UN o klimi: Nitko neće biti pošteđen!

Komentara 1

TT
tomoice_tomice
16:52 10.04.2014.

Ivice, sine, kakav ti je ovo članak? O čemu ti to? WTF je, pazi, "konzervativan" institut? Njih nitko ne plaća - oni su, jeli, NVO, "think-tank", hahahaha. Pa svakom, i neukom, je jasno da je čovjek odgovoran za ovo što se s prirodom događa. Al' treba popuniti praznine u novinama, pa pišimo ili prenosimo sve - pa i ono što nema veze s zdravom pameću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije