Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hvata signale

Dogodilo se i to: Predstavljen auto kojim se upravlja mozgom

Zhang Zhao
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
08.12.2015.
u 09:04

Vozač zahvaljujući opremi za čitanje moždanih signala može voziti umom

Kineski znanstvenici razvili su, kako kažu, prvi kineski automobil kojim je moguće upravljati samo mozgom, prenosi Reuters.

Vozač zahvaljujući opremi za čitanje moždanih signala može umom "reći" automobilu da ide naprijed, natrag ili da stane, a može i zaključati i otključati vozilo. Ekipi Sveučilišta Nankai u Tianjinu za realizaciju je trebalo dvije godine, a prvotno su bili vođeni idejom pomoći invalidima koji ne mogu voziti.

Zhang Zhao za Reuters je objasnio da se oprema sastoji od 16 senzora koji hvataju takozvane EEG-signale iz mozga. Razvili su računalni program koji odabire relevantne signale i prevodi ih te tako omogućuje upravljanje automobilom.

– Računalo procesuira signale kako bi kategoriziralo i prepoznalo namjere ljudi te ih potom prevodi u upravljačke komande automobilu. Osnova cijelog tijeka je procesuiranje EEG-signala – objasnio je Zhang.

Voditelj projekta Duan Feng rekao je da bi uskoro moglo biti moguće kombinirati tehnologiju upravljanja mozgom sa samovozećim automobilima, poput Googleova SDC-ja. Duan je odbacio brige o mogućim nesrećama zbog ometanja vozača dok njihov mozak upravlja automobilom objašnjavajući da je koncentracija potrebna samo za promjenu statusa gibanja vozila, na primjer, pri promjeni traka ili skretanju.

>> Nijemci rade na automobilu kojim će upravljati mozak

Komentara 4

Avatar @promatrač
@promatrač
12:37 08.12.2015.

U Hrvatskoj takva auta ne funkcioniraju.

MI
mirr
12:45 08.12.2015.

ne daj boze da dođu na nase trziste

LA
like_a_boss
10:13 08.12.2015.

Ništa od toga. Šahisti iz radio taxi su poslali svog Godfathera Bandića da spriječi proizvodnju toga auta, i svih ostalih sličnih izuma. A ako ipak lopina Bandić ne uspije, onda će zabraniti izdavanje novih taxi licenca za Zagreb do 2150 godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije