Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE MOŽE SE HAKIRATI

Kina lansirala prvi eksperimentalni kvantni satelit na svijetu

kineski satelit
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
16.08.2016.
u 08:59

Satelit je dizajniran tako da prenosi poruke između relejnih postaja na dva kontinenta pomoću ultrabrzih koherentnih lasera

Kina je lansirala prvi eksperimentalni kvantni satelit na svijetu, objavili su danas državni mediji.

Satelit nazvan "Micius", prema drevnom kineskom filozofu i izumitelju, lansiran je iz svemirskog centra Jiuquan.

Komunikacijski satelit nove generacije otporan je na sve poznate vrste kibernetičkih napada i može se upotrijebiti u različite vojne i tehnološke svrhe, prenosi agencija Xinhua.

Satelit za kvantne eksperimente u svemirskim uvjetima QUESS emitirat će kodirane poruke iz svemira na Zemlju i davati znanstvene informacije o kvantnom sprezanju.

– Novi satelit predstavlja tranziciju uloge Kine iz nekoga tko samo prati razvoj informacijske tehnologije u predvodnika budućih IT postignuća – rekao je šef misije Pan Jianwei.

Satelit je dizajniran tako da prenosi poruke između relejnih postaja na dva kontinenta pomoću ultrabrzih koherentnih lasera.

Budući da se kvantni foton ne može dijeliti ili umnožavati, nemoguće je prisluškivati, presretati ili razbijati informacije koje se njime prenose, ističe Xinhua.

>> O cybersigurnosti Kina ne želi niti čuti

Komentara 1

Avatar stravaxx
stravaxx
20:28 24.08.2016.

ma fala bogu i konačno. pa odavno im govorim dragi kinezi dajte već jemput taj kvantni satelit. i eto sad ga konačno imamo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije