Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI PLANOVI

Kina: Do kraja 2020. lansirat ćemo prvu letjelicu na Mars, u planu i slijetanje na Jupiter

Mars
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL
28.12.2016.
u 14:11

"Naš opći cilj je da Kina do oko 2030. godine bude među velikim svemirskim silama svijeta"

Kina ima velike planove za svoj svemirski program tijekom sljedećih nekoliko godina – do 2018. namjeravaju sletjeti na tamnu stranu Mjeseca, a do kraja desetljeća žele doći i do Marsa.

Wu Yanhua, zamjenik šefa Nacionalne svemirske uprave, rekao je da Kina želi lansirati svoju prvu letjelicu na Mars oko 2020. godine, sa zadaćom istraživanja orbitiranja i kretanja po površini. U idućoj će misiji potom skupljati uzorke s Crvenog planeta, prenosi CNN. Među drugim planovima su i slanje letjelica na Jupiter i njegove mjesece.

– Naš opći cilj je da Kina do oko 2030. godine bude među velikim svemirskim silama svijeta – rekao je Wu. Naglasio je sve jaču suradnju Kine s drugim međunarodnim svemirskim agencijama, osim američke NASA-e. Naime, američki Kongres 2011. je godine zbog nacionalne sigurnosti zabranio NASA-i suradnju s Kinom.

Kina se dosta kasno uključila u svemirsku utrku. Prvi satelit poslali su u svemir tek 1970. godine, ali nakon toga uložili su milijarde dolara u istraživanje i obuku. Do 2003. godine Kina je izvela svemirsku šetnju, slijetanje rovera na Mjesec i lansiranje svemirskog laboratorija.

>> Elon Musk: Mars bi trebao biti mjesto na koje svatko može otići

>> Europski 'lander' Schiaparelli počeo trodnevno spuštanje na Mars

Ključne riječi

Komentara 5

TO
tovaravot
21:15 28.12.2016.

zakaj brisete komentare? aj da se obrisali i ispravili napisanu glupost. kak vi to mislite da ce ista sletjeti na jupiter? sletjet ce na sta, na plin?

Avatar Honduras
Honduras
16:14 28.12.2016.

a možda da kinezima netko došapne da jupiter nema čvrstu koru... pa da si uštede silne milijarde...

Avatar DBB
DBB
10:59 30.12.2016.

To ti je novinarski posao danas: do 10h piješ kavu i guglaš u gaćama strane vijesti, onda ono što si našao prevedeš s google-prevoditeljem, malo korigiraš i to ti je to.. Da bi netko to čitao, treba još naslov koji potencijalnu žrtvu porobljava putem znatiželje. To je valjda i najveći posao u svemu, treba malo razmišljati.. Ali pošto gotovo svi tako pišu, bojim se da riba smrdi od glave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije