Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI USPJEH

Kemičari s Ruđera otkrili superbaze korisne industriji nafte i farmaciji

Institut Ruđer Bošković
Foto: Institut Ruđer Bošković
1/2
25.11.2014.
u 19:47

Primjena izuzetno jakih organskih superbaza u industrijskim procesima sigurnija je, djelotvornija i prihvatljivija za okoliš

Hrvatski znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković, Ines Despotović i Robert Vianello, otkrili su do sada neistražene klase organskih superbaza. Riječ je o spojevima koji se često nazivaju protonskim spužvama zbog njihove sposobnosti “upijanja” protona. Otkriće pridonosi svim granama kemijske industrije jer su superbaze važni i nezamjenjivi katalizatori u mnogim kemijskim pretvorbama te potiču kemijske transformacije bez neželjenih popratnih reakcija i suvišnih tvari.

Otkriće će otvoriti novi pravac u razvoju katalizatora u organskoj kemiji i naći primjenu u nizu industrijskih procesa od proizvodnje nafte i naftnih derivata do farmacije, nanotehnologije... Razumijevanje reakcija prijenosa protona za kemiju je izuzetno važno. A primjena izuzetno jakih organskih superbaza u industrijskim procesima sigurnija je, djelotvornija i prihvatljivija za okoliš. Rezultati istraživanja objavljeni su u prestižnom časopisu za kemiju “Chemical Communication”.

>> Ruđerov tim stručnjaka traga za uzrokom Alzheimerove bolesti

>> Uspjeh istraživača s Instituta Ruđera Boškovića

Komentara 1

JO
joshua
17:09 26.11.2014.

Još da imamo kemijsku industriju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije