Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugrađen 3D implantant

Sada uzmem mami auto, a htio bih voziti kamion

operacija
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
1/5
01.08.2014.
u 19:23

Implantant je personaliziran i napravljen po točnim mjerama

Jure Deligegić danas je napunio 16 godina i rođendansko dopodne proveo je u bolnici u Klaićevoj okružen kamerama i mikrofonima. On je prvo dijete kojemu su liječnici uspjeli izraditi i ugraditi 3D implantat zdjelice nakon što je teško obolio.

Pljesak za hrabrog dječaka

Zahvaljujući trudu i znanju hrvatskih liječnika Jure je danas mogao sam ušetati u dvoranu bolnice. Dočekao ga je pljesak koji su uz ovog hrabrog dječaka i njegovu obitelj zaslužili svi u toj bolnici sa svojim kolegama iz Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice. Obitelj Deligegić iz Đulovca kod Daruvara u Klaićevu je došla lanjske zime i, kako kaže Jurina majka Anđelina, liječnici su odmah posumnjali da nešto nije u redu.

– Boljela ga je noga i prvo smo išli u bolnicu u Viroviticu. Nije se radilo o upali, a on je pio antibiotike pa smo otišli u Zagreb – kaže mama Anđelina uz podršku Jurina starijeg brata Nikole.

Koliko je bilo teško čuti liječničku dijagnozu i sve što je uslijedilo, ova majka osmero djece ne može ni opisati. Baš kao što je bez riječi i danas kada se njezino sedmo po redu dijete uspješno oporavlja. Njezina je sreća neizmjerna, više puta ponavlja zahvalnost cijeloj Klaićevoj, a pismo zahvale pročitao je i stariji sin Nikola. Sve to promatrao je 16-godišnji Jure kojemu su sestre u njihovu Đulovcu pripremale slavljenički doček i rođendansku tortu. No prije toga imali su termin kod liječnika radi dogovora o još dvjema kemoterapijama nakon što ih je Jure već prošao sedam. Slijedi i presađivanje matičnih stanica. Još je puno muke pred vama, kažemo.

– Ali manje nego što smo prošli – odgovara nam Jure, učenik 1. razreda srednje prometne škole koji zahvaljuje svojem razredniku i ravnatelju jer je mogao nadoknaditi školsku godinu. Bila je ta škola njegova želja jer mu je plan u životu voziti kamion.

– Uzmem sad malo mami auto, a htio bih voziti kamion kao moj stric – kaže 16-godišnjak kojemu su liječnici 7. lipnja ugradili implantat zdjelice isprintan u Engleskoj jer 3D printer za medicinske metale ne postoji nigdje bliže. Prethodio je tomu pravi posao, a objasnio ga je prof. dr. sc. Robert Kolundžić, glavni operater.

– Stvorili smo virtualnu rekonstrukciju 3D zdjelice, odredili mjesto gdje ćemo presjeći kost kako bismo mogli ugraditi implantat. Nakon toga izrađen je CAD model zdjelice, radila se simulacija. Kad smo dobili sve informatičke podatke zahvaljujući kolegama iz Instrumentarije, ponovno smo sve poslali na dodatne analize na Fakultet strojarstva i brodogradnje te potom na 3D printanje u Englesku, a nakon printanja na dodatne obrade – kazao je prof. Kolundžić.

Zahvat trajao šest sati

Uslijedio je izuzetno složen zahvat koji je trajao šest sati, a u kojemu su uz prof. Kolundžića sudjelovali i dr. Davor Bojić, dr. Srećko Sabalić, dr. Tomislav Ribičić, dr. Marijana Šimić. Njihov je uspjeh danas pozdravio i ministar zdravlja Siniša Varga te ravnatelj Klinike za dječje bolesti Osman Kadić. Cijena je implantata 157.000 kuna, tvrtka Instrumentaria odrekla se svojeg dijela pa je implantat na kraju stajao 105.000 kuna, a zahvat 65.000 kuna.

Za 170.000 kuna spašen je život dječaku kojemu je posebno zahvalio dr. Davor Bojić, voditelj Odjela ortopedije Klinike u Klaićevoj koji će iduće slaviti 50 godina i čiji liječnici godišnje pregledaju 25.000 djece te naprave 300 ortopedskih zahvata.

>> Novo ljepilo za srce otporno je na krv, a aktivira se UV-zrakama

>> Mladoj Nizozemki transplantirali cijelu lubanju iz 3D printera

Komentara 5

AN
Anasta
15:05 01.08.2014.

Bravo za nas tim, a momku zelim srecu sa novom zdjelicom

BA
barbaizamerike
14:50 01.08.2014.

svaka cast to je buducnost sjecam se kad je vecernjakov kulumist i cjenjeni filozof gospodin nino raspudic na tv u emisiji peti dan govorio o 3 d printeru voditeljica ga gledala sa podsmjehom a filozof bio ispred vremena

DA
dadolino9
00:36 02.08.2014.

Ovaj doktor, prvi s lijeve strane je Dr. Višnjić i želio bih mu i ovim putem od srca zahvaliti što je 6 sati operirao i spasio život našoj bebici, koja je isto rođena sa tumorom u zdjelici. HVALA HVALA HVALA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije