Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOLOGRAFIJA

Grupa astrofizičara tvrdi kako bi naša percepcija svemira mogla biti u potpunosti kriva

svemir
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/5
31.01.2017.
u 09:38

Ideja o svemiru kao hologramu iznesena je još 1990-ih godina.

Astrofizičari koji su proučavali pozadinu kozmičkih mikrovalova došli su do zaključka kako bi svemir mogao biti samo jedan "ogroman i kompleksan hologram".

Također, naša vizija života u tri dimenzije također bi mogla biti samo iluzija, piše Independent.

Astrofizičari sa Sveučilišta u Southamptonu tvrde da su pronašli ključne dokaze da je svemir hologram te da su ovi dokazi najmanje jednako snažni kao oni za tradicionalnu strukturu svemira. 

Gledanje svemira usporedili su s gledanjem 3D filmova u kojima možemo doživjeti dubinu slike iako znamo da dolazi s ravnog ekrana.  Tako bi naš svemir mogao biti uvjerljivija verzija iste stvari.

Ideja o svemiru kao hologramu iznesena je još 90-ih godina prošlog stoljeća.

- Zamislite da sve što vidite, osjetite ili čujete u tri dimenzije (kao i vaša percepcija vremena) u stvari proizlazi iz ravnog dvodimenzionalnog polja - kazao je Kostas Skenderis, profesor matematičkih znanosti na Sveučilištu u Southamptonu

Dodaje kako je ideja slična onoj na kojoj su "hologrami trodimenzionalne slike kodirane na dvodimenzionalnu površinu". Rekao je i kako je holografija ogroman korak naprijed u načinu na kojim shvaćamo strukturu i stvaranje svemira.

- Einsteinova teorija opće relativnosti vrlo dobro objašnjava gotovo sve što je velikih razmjera u svemiru, no počinje se raspadati kada ispituje svoje korijene i mehanizme na kvantnoj razini - objašnjava Skenderis.

Rekao je i kako su znanstvenici desetljećima pokušavali spojiti Einsteinovu teoriju gravitacije i kvantnu teoriju te da ovaj koncept može "pomiriti" te teorije.

>> Znanstvenici imaju novu teoriju o nastanku Mjeseca

Komentara 1

Avatar comparator
comparator
10:06 31.01.2017.

O hvala večernjem sad mi je sve jasno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije