Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstveno natjecanje

Gravity iz Kutine odnio 30.000 kuna

Tim Gravity iz Kutine
Foto: Davor Puklavec/ PIXSELL
1/3
03.07.2014.
u 16:45

Za transparentno ocjenjivanje osmišljen je i poseban softver

Oni su mladi, željni znanja i puni entuzijazma... Mukotrpno su radili na svojim projektima u sklopu znanstvenog natjecanja i na kraju im se isplatilo. Oni su članovi timova: pobjedničkog Gravityija iz Kutine, drugoplasiranog Space Jeta, također iz Kutine te Stellar Laboratoryja iz Bjelovara, koji je osvojio treće mjesto. Sudjelovali su u natjecanju pod nazivom Balon Stellar – Stratosfera, koje je organizirala udruga Tim Stellar.

Poticajna nagrada

Natjecanje koje je trajalo četiri mjeseca bilo je otvoreno za sve srednje škole u Hrvatskoj, s punom podrškom Ministarstva znanosti i obrazovanja i sporta. Zadatak timova bio je da osmisle i izrade originalan eksperiment koji će “izdržati” boravak u stratosferi. Posebnim balonima srednjoškolski su eksperimenti dignuti više od 20-ak kilometara visoko u nebo, obavili su posao, vratili se na zemlju. Tada je žiri ocijenio dostignuća i originalnost, a oni koji su bili najbolji i najoriginalniji jučer su svečano proglašeni i nagrađeni.

Kako je rekao Stjepan Bedić, predsjednik upravnog odbora udruge Tim Stellar, organizatora ovog doista jedinstvenog znanstvenog natjecanja, o pobjedniku su odlučivali detalji. Jer, svi su bili izvrsni, tek su sitnice odlučile o konačnim laureatima. Ne bi li ocjenjivanje bilo što transparentnije i pravednije, osmišljen je i poseban softver, objasnio je Stjepan Bedić.

Ideja natjecanja, kao i cjelokupno vođenje projekta Balon Stellar Stratosfera te ocjenjivanje, istaknuli su svi članovi timova, bilo je na svjetskoj razini i iznimno poticajno za mlade ljude koji žele uspjeti u životu, i to u znanosti.

Nagrade koje su timovi osvojili također su poticajne. Prvoplasirani su dobili 30.000 kuna i laptop za svakog člana tima, drugoplasirani 20.000 kuna, a treće plasirani su osvojili 10.000 kuna.

Svemirska istraživanja

– Željeli smo osigurati nagrade koje će pokazati da se ulaganje u znanost isplati, da trud može biti na pravi način nagrađen te da ove mlade ljude potaknemo da nastave u tom smjeru. Željeli smo napraviti natjecanje koje neće završiti tek kao tapšanje po ramenu, već će novac izravno ići članovima timova i time ih potaknuti da i dalje ulažu i trude se – kaže Stjepan Bedić, prvi čovjek neprofitne udruge Tim Stellar, čiji je cilj popularizacija znanosti, poticanje kreativnog razmišljanja i timski rad.

Ovo natjecanje planiraju pretvoriti u redovito, tradicionalno natjecanje koje bi se održavalo svake godine, ali i proširilo na susjedne zemlje i zemlje EU. Inače, Team Stellar, osnivač udruge u Hrvatskoj, međunarodni je tim stručnjaka s članovima na četiri kontinenta. Team Stellar jedan je od trenutačno 18 međunarodnih timova koji se natječu u Google Lunar XPRIZE natjecanju. Cilj je natjecanja poslati robotsko vozilo na Mjesec.

>> Eksperiment će podići na 30 km, najuspješniji će osvojiti 30.000 kn

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije