Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKrIĆE

Cjepivo protiv HIV-a uspješno testirano na majmunima

Injekcija
Foto: ilustracija
1/2
23.02.2015.
u 17:00

Američki znanstvenici na čelu s prof. Michaelom Farzanom uspjeli su stvoriti lijek koji blokira virus i infekciju stanica

U zemljama istočne Europe i središnje Azije došlo je do dvostrukog porasta broja novoprijavljenih slučajeva HIV-a u usporedbi s 2004., a broj novoprijavljenih nije pao ni u zemljama EU, kaže nam dr. Ivana Božičević, izvršna direktorica Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za praćenje epidemije HIV-a. Znanstvenici pokušavaju 30 godina otkriti lijek protiv HIV infekcije koja uzrokuje AIDS, a čini se da su oni američki na čelu s prof. Michaelom Farzanom s uglednog Scripps Research Instituta uspjeli stvoriti cjepivo za zaštitu protiv HIV-a, koje je uspješno testirano na majmunima.

Osam mjeseci bez virusa

Vjeruju da bi moglo biti djelotvorno i na ljudima, što bi bio revolucionaran uspjeh. Lijek je temeljen na proteinu, koji može blokirati oba načina na koja se virus veže za stanice zaraženog. Prof. Farzan sa Scripps instituta na Floridi kazao je: "Na dobrom smo putu otkrića djelotvornog cjepiva za zaštitu protiv HIV-a", što prenose svi svjetski mediji. Taj institut je o otkriću izvijestio javnost i preko svoje web stranice. Rezultati provedenog istraživanja, u koje su bili uključeni, osim znanstvenika Instituta Scripps, i istraživači s Harvarda, Princetona, sveučilišta Rockefeller i Southern California te uglednog Instituta Pasteur u Francuskoj, objavljeni su u časopisu Nature. Sljedeći korak, prema Farzanu, jest testirati lijek na zaraženim majmunima da bi se vidjelo može li zaustaviti širenje virusa, a pokaže li se sigurnim i učinkovitim, Farzan najavljuje testiranja na ljudima, koja bi mogla brzo početi.

Zasad se pokazalo da je lijek pod nazivom eCD4-lg ubrizgan u tijelo majmuna uspješna zaštita od virusa HIV-a u razdoblju od najmanje osam mjeseci jer sadrži dva lažna receptora koji oponašaju receptore na koje se veže virus HIV-a kad napada stanice imunološkog sustava. Lažni receptori varaju HIV i tjeraju ga da brzo počne proces vezivanja na njih, te na taj način Farzanov lijek blokira da virus HIV-a uđe u stanice imunološkog sustava i inficira ih. Dr. Anthony S. Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergiju i infektivne bolesti, kazao je: "To je vrlo impresivna i prilično obećavajuća metoda. Ali još samo na životinjskom modelu, pa ćemo trebati tek vidjeti hoće li djelovati na ljudima."

Dosadašnje metode liječenja AIDS-a temelje se na suzbijanju virusa u krvi oboljelih, ali postojeći lijekovi ne mogu posve neutralizirati virus. Prvi dijagnosticirani slučaj infekcije HIV-om zabilježen je u SAD-u 1981. Prema izvješću UNAIDS-a, u svijetu živi 35 milijuna ljudi zaraženih HIV-om.

Dr. Božičević kaže da je prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti u 2013. dijagnosticirano 136.235 novih slučajeva HIV infekcije u 51 od ukupno 53 zemlje Europske regije SZO.

1194 oboljela u Hrvatskoj

– Od toga je više od 105.000 novih slučajeva HIV infekcije zabilježeno u zemljama istočne Europe i središnje Azije, više od 29.000 u zemljama EU i Europske ekonomske zajednice te oko 2000 u drugim zemljama. U usporedbi s 2004., u zemljama istočne Europe i središnje Azije došlo je do dvostrukog porasta broja novoprijavljenih slučajeva HIV-a, a broj novoprijavljenih nije pao ni u zemljama EU. Nezadovoljavajući napredak u smanjenju broja novooboljelih od HIV infekcije tumači se nedovoljnim pristupom prevenciji kod visokorizičnih skupina te liječenju u zemljama istočne Europe – kaže dr. Božičević.

U Hrvatskoj je prema podacima Registra za HIV/AIDS HZJZ-a tijekom 2014. prijavljeno 80 novih slučajeva zaraze HIV-om, od čega 19 oboljelih od AIDS-a, a dvije su osobe oboljele od AIDS-a umrle. Od 1985., kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do sredine studenog 2014. prijavljene su 1194 osobe, kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od čega 438 oboljelih od AIDS-a, kaže dr. Božičević. U tom razdoblju u Hrvatskoj je umrlo 210 osoba zaraženih HIV-om.

>> Zbog HIV-a na testiranju pacijent i medicinska sestra

>> Američki znanstvenici otkrili cjepivo protiv HIV-a?

Komentara 1

Avatar Darac ZG80
Darac ZG80
11:11 19.04.2015.

Američki lječnici objavili o cjepivu protiv HIV-a koji je u Europi objavljen i testiran prije pet godina !!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije